Super gryzienie letnie. Buzie i palce umorusane masłem i solą. Są szkoły mówiące o tym,że kukurydzę przed opiekaniem na grillu należy włożyć do wody na kilkanaście minut.Lub wcześniej obgotować. Ja opuszczam te zabiegi. Kupując kukurydzę pamiętam o jednym:kolby muszą być młode, świeże, odmiany cukrowej.
Składniki:
- 4 kolby kukurydzy cukrowej,
- masło,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Oczyszczamy kolby kukurydzy z liści i wąsów. Kładziemy na dobrze rozgrzanym grillui opiekamy ją obracając co kilka minut na inną stronę, uważając przy tym, by się za mocno nie zarumieniła.
2) Kukurydza jest gotowa, gdy patyczkiem nakłute ziarno jest miękkie.Zwykle trwa to ok. 20 - 30 min.
Jak podawać?
Z zimnym masłem i solą. Z boków wbijamy wykałaczki - tak łatwiej ją jeść.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |