Składniki:
- 3 pomidory,
- ½ świeżego ogórka (lub 2-3 małe ogrodowe),
- kilka listków sałaty,
- 2 dość duże ząbki czosnku,
- niewielka cebulka,
- świeży koperek,
- ew. ogórek małosolny,
- papryka,
- odrobina kapusty białej lub pekińskiej,
- rzodkiewki,
- ew. odrobina natki,
- sok z cytryny,
- łyżka oliwy z oliwek (niekoniecznie),
- kilka łyżek oleju słonecznikowego,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pomidory, ogórki obrać ze skórki i pokroić. Sałatę porwać na kawałki. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Dodać posiekany koperek i natkę, sok z cytryny. Posolić, polać oliwą i olejem, wymieszać.
Jak podawać?
Schłodzoną.
Uwagi:
Najsmaczniejsza letnia sałatka obiadowa.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Blue7 |