Składniki:
1 op."Kasi", 6 łyżek oliwy, 1 szkl. cukru, 6 jajek, 2 szkl.mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op. kisielu (najlepiej wiśniowego),2 łyżki kakao, 1/2 szkl. maku.
Jak przyrządzić?
"Kasię" utrzeć z cukrem na gładką masę, potem dodawać po jednym żółtku na przemian z jedną łyżką oliwy i miksować, następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białko ubić na pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Prodiż wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto podzielić na cztery części, białą ułożyć w prodiżu wg uznania. Drugą wymieszać z kisielem, trzecią z makiem, czwartą z kakao. Ułożyć w prodiżu wg uznania. Piec 40-45 minut. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Potrzebne przybory:
Mikser.
Uwagi:
Lukier cytrynowy: Składniki: Sok z połowy cytryny, pół szkl.cukru pudru. Składniki wymieszać.
Ciasto z tym lukrem smakuje dużo lepiej niż z cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | tonia |