Składniki:
- ser żółty,
- serki pleśniowe (brie, camambert) - polecam również te o różnych smakach (z oliwką, z papryką, z pieprzem itp.),
- czerwona papryka,
- zielone winogrona (ładne, duże),
- oliwki,
- pół główki białej kapusty (najlepiej połówka kapusty o bardziej podłużnym kształcie niż okrągła- w końcu ma to przypominać jeża) :)
Jak przyrządzić?
Ser żółty pokroić w kostki (ok. 1,5cm x 1,5cm). Podobnie na kawałeczki pokroić paprykę. Nadziewać na każdy patyczek kawałek sera i kawałek papryki lub kawałek sera i jedną winogronkę lub ser i oliwkę lub jak się komu podoba :).
Połówkę kapusty owinąć dokładnie folią aluminiową i ułożyć na półmisku płaską stroną do dołu. W kapustę wbijać przygotowane koreczki.Na jednym końcu jeża zrobić z oliwek i winogron nos i oczka :)
Potrzebne przybory:
Wykałaczki do koreczków bądź specjalne kolorowe patyczki, folia aluminiowa, nóż, deska, półmisek.
Jak podawać?
Na srebrnej tacy ułożyć jeża. Obłożyć kiściami winogron.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Blue7 |