Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- 1 całe jajko i jedno żółtko,
- 10 dkg masła roślinnego,
- 1 łyżka smalcu,
- 0,5 pojemniczka śmietany 18%.
Masa serowa:
- 1 kg sera,
- 4 żółtka,
- 2 całe jajka,
- budyń śmietankowy,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 0,75 szklanki oleju,
- 0,75 szklanki cukru pudru,
- 1 szklanka mleka.
Pierzynka:
- białka od ciasta i sera,
- 0,5 szklanki cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Z całości składników zagnieść ciasto i rozłożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce.Masa serowa:Wszystkie składniki wymieszać (mleko na końcu). Wylać na ciasto. Piec ok.50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.Pierzynka:Białka ubić z cukrem, na końcu dodać mąkę ziemniaczną. Rozłożyć na podpieczonym cieście i piec całość jeszcze przez ok. 15 minut.
Uwagi:
SMACZNEGO!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Maleństwo |