Składniki:
- kasza manna - 50g (ok. 1/3 szkl.),
- 1 szkl. wody (mleka),
- odrobinka soli,
- ew.cukier, np. 1 łyżka, 1 łyżeczka masła.
Jak przyrządzić?
Do zagotowanego mleka lub wody dodajemy sól, ew.cukier i mąkę, następnie jak się rozpuści wrezucamy kaszę manną, nie zdejmując garnka z gazu (ale pamiętajmy, że gaz musi być malutki, malutki, bo inaczej kasza sie przypali). tak całość gotujemy (jeżeli mamy tzw."błyskawiczną kaszę manną", którą gotuje się w 2 min, to wystarczy gotować ok.1,5, ale jeśli dysponujemy standardową kaszą to starczy ok.5,7 min, nawet do 10), nie przestając co jakiś czas mieszać masy. gotowe...
Uwagi:
przepis jest na 1 porcję. grysik można podawać na słodko tj:dodać więcej cukru, albo polać po podaniu syropem, albo ułożyć na wierzch dżem,jogurt albo owoce..itd. można też podawać z sosem mięsnym, albo z gularzem (wtedy nie dodajemy już cukru do przepisu). W zależności od gustu można podawać na ciepło, albo jak wystygnie. Bardzo smaczny grysik wychodzi, gdy zamiast wody użyjemy 2 szkl. mleka 3,2% i 2 szkl.wody-potrawa ma wtedy kremowy smak...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | 250 kcal |
Przybliżony koszt | 1 zł |
Autor | aniiia |