Składniki:
- 1 pierś indycza,
- 400 dag pieczarek,
- śmietana 18%,
- 2-3 cebule,
- kostka bulionu grzybowego (na 0,5 l),
- kolorowa papryka (ok. 2 średnie sztuki),
- 1,5 opakowania serka "tartare" z pieprzem,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki mąki,
- sól,
- świeżo mielony wielokolorowy pieprz,
- curry.
Jak przyrządzić?
Posiekaną cebulę zeszklij na patelni i dodaj do gotującego się bulionu. Pieczarki obierz, sparz i pokrój w "pół-plastry". Następnie zesmaż na niewielkiej ilości oliwy do momentu, gdy odparuje większość puszczonego soku. Indyka pokrój w kilkucentymetrowe paski o średnicy ok 2 cm i dodaj do smażących się pieczarek, po paru minutach na patelni powinna wylądować też pokrojona w drobne paski papryka. Odlej niecałą szklankę bulionu (nie przejmuj się pływającą w nim cebulą) i rozrób na gładko ze śmietaną i mąką. Rozrobioną bazę sosu wlej na patelnię. Dodaj szczyptę soli, czosnek, odrobinę curry i słuszną ilość mielonego pieprzu. Powoli dolewaj resztę bulionu z cebulą, mieszając od czasu do czasu i doprawiając w razie potrzeby, pozostaw na wolnym ogniu przez ok.10 min. Sos powinien zgęstnieć. Na koniec dodaj serek "tartare" (sekret niepowtarzalnego smaku) i mieszając poczekaj aż się roztopi. Pomieszaj jeszcze minutkę... i voila, posyłamy na talerze!
Potrzebne przybory:
DUUUŻA patelnia lub płaski rondelek z nieprzywieralnym dnem.
Jak podawać?
Sos smakuje bosko zarówno z ryżem, jak i makaronem (polecam grube, karbowane wstążki). Prawdziwa rewelacja z kluskami kładzionymi (wersja dla cierpliwych lub gotujących w czyimś towarzystwie). Za dodatek-zieleninę najlepiej służy mieszanka sałat skropiona octem winnym. Na bardziej oficjalne obiady podajemy oddzielnie sos i ryż/makaron/kluski na półmisku.
Smacznego chyba nie muszę życzyć: jak dotąd wszyscy oddający się konsumpcji tego dania byli zachwyceni :)
Uwagi:
Indyka można zastąpić kurczakiem lub wieprzowiną. Mięso dobrze jest chociaż na godzinę zamarynować w sosie sojowym, (w ostateczności w oliwie z oliwek) z czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny lub winnego octu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnio |
Autor | Zdzislav |