Składniki:
- 8 plastrów boczku,
- 1 duża cebula,
- 1 zielona papryka,
- 2 łodyżki selera naciowego,
- 2 szklanki(500 ml) bulionu (może być z kostki),
- 1 szklanka ryżu,
- 2-3 pomidory,
- 2 łyżeczki przyprawy chili,
- ½ łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Jak przyrządzić?
Boczek pokroić w małe kawałeczki i podsmażyć na patelni. Posiekać cebulę, zieloną paprykę i seler naciowy, dodać do boczku i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno posiekać. Do boczku z warzywami wlać bulion, dodać surowy ryż, posiekane pomidory i wszystkie przyprawy. Zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu, do momentu, gdy cały płyn zostanie wchłonięty, a ryż jest już miekki.
Uwagi:
Lekka potrawa, smakuje wyśmienicie np. z piersią kurczaka z grilla, ale może być też osobnym daniem. Można ją dostosować dla wegetarian, używając oliwy zamiast boczku, ale z boczkiem jest smaczniejsza.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | Maryla |