Serek camembert z dodatkiem fig, miodu, likieru amaretto i aromatycznych ziół to świetna przystawka dla dwojga. Figi dla starożytnych Greków stanowiły symbol miłości i płodności. Poza tym danie jest proste, szybkie i efektowne. Ser cudownie się rozpuszcza, można go nabierać na krakersy. Słodkawy smak potrawy doskonale komponuje się ze słonymi krakersami. Schłodzone białe wino będzie idealnym dodatkiem.
Składniki:
10 dag suszonych fig,
2 serki camembert,
łyżka masła,
2 łyżki miodu,
łyżka posiekanego tymianku,
łyżka posiekanej pietruszki,
łyżka likieru amaretto (lub wg uznania).
Jak przyrządzić?
Na patelni rozpuścić miód i masło.
Dodać likier, pokrojone w cienkie plasterki figi i chwilę smażyć.
Tymianek i pietruszkę drobno posiekać.
Dodać do sosu.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć serki, obłożyć figami, polać sosem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Jak podawać?
Podawać z krakersami i chłodnym białym winem wytrawnym.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 16 zł |