Żaden makaron nie smakuje tak jak domowy. To wspomnienie dzieciństwa. Teraz już rzadko kto robi go samodzielnie. Jesteśmy zbyt zabiegani. Jednak na specjalne okazje lub po prostu w weekend czasem uda się mnie namówić na godzinne przygotowanie cienkich nitek. Korzystam wtedy z prostego przepisu mojej babci. Mam nadzieję, że i wam się przyda.
Składniki:
50 dag mąki,
2 całe jajka,
2 żółtka,
kilka łyżek wody,
1 płaska łyżeczka soli.
Jak przyrządzić?
Podane składniki wysypać na stolnicę i zagnieść.
Wyrobić elastyczne ciasto.
Nie powinno być za miękkie.
Rozwałkować je na kilka placków, powinny być jak najcieńsze, wtedy makaron będzie cieniutki.
Jeśli ciasto się lepi, podsypać trochę mąki.
Rozwałkowane placki rozłożyć na czystych ściereczkach do przeschnięcia.
Gdy przeschną, zwinąć w rulony i ostrym nożem kroić cieniutki makaron – nitki.
Pokrojony rozłożyć na desce, przesypać mąką i pozostawić do wyschnięcia.
Do wrzącej wody (4 litry) z dodatkiem soli wrzucić makaron.
Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzić na sicie lub durszlaku, przelać zimną wodą, żeby makaron się nie posklejał, i dobrze odsączyć.
Jak podawać?
Podawać z rosołem, zupą pomidorową, owocową lub z jakimś sosem serowym, grzybowym.
Przed podaniem pokroić, jeśli jest za długi i utrudniałby jedzenie zupy.
Ja kroję na mniejszy, ze względu na dzieci.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |