Sosy wielkanocne - Przepis

Przepis kulinarny
Sosy wielkanocne Zobacz 5 zdjęć

Zawsze dbamy o to, by na naszym wielkanocnym stole znalazło się wiele rodzajów mięs na zimno i na gorąco. By nasz stół stał się naprawdę świąteczny, nie może zabraknąć na nim sosów, które owe mięsa uczynią wyjątkowymi. Chrzan, najlepszy towarzysz wielkanocnych półmisków, stanowi znakomitą bazę do ich skomponowania. Ideą naczelną jest kolor. Warto zadbać, by świąteczny stół był kolorowy i wiosenny.

Składniki:

Sos chrzanowy z marchewką:

½ słoika chrzanu,
1 nieduża marchewka,
1 łyżka śmietany 36%,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, szczypta cukru i pieprz.

Sos chrzanowy z borówkami:

½ słoika chrzanu,
2 łyżki borówek z konfiturą,
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
1 łyżka soku z cytryny,
½ łyżeczki cukru,
sól, pieprz.

Sos chrzanowy z jabłkami:

½ słoika chrzanu,
2 kwaśne jabłka,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka cukru,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
sól i pieprz.

Sos chrzanowy wykwintny:

½ słoika chrzanu,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany 36%,
1 łyżka soku z cytryny,
¼ szklanki białego wytrawnego wina,
1 jabłko,
2 łyżki zmiksowanego szpinaku (mrożonego lub surowego),
sól, szczypta cukru i pieprz.

Jak przyrządzić?

Sos chrzanowy z marchewką:

Chrzan przekładamy do miski.

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.

Mieszamy ją z chrzanem, śmietaną i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.

Sos chrzanowy z borówkami:

Mieszamy chrzan z konfiturami borówkowymi, pilnując, by większą jej część stanowiły owoce.

Dodajemy wino i dokładnie mieszamy.

Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.

Sos chrzanowy z jabłkami:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy z łyżką wody i cukrem w małym rondelku.

Kiedy będą miękkie, miksujemy je i mieszamy z chrzanem i koncentratem pomidorowym.

Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.

Sos chrzanowy wykwintny:

Jabłko pokrojone w kawałki gotujemy w rondelku z kilkoma łyżkami wina.

Kiedy będzie miękkie, miksujemy je i mieszamy z chrzanem, zmiksowanym szpinakiem, winem, śmietaną i majonezem.

Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.

Jak podawać?

Podajemy udekorowane natką pietruszki, marchewką, plasterkami jabłka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt26 zł

Sosy wielkanocne: Podobne przepisy

Sosy wielkanocne: wypróbuj również

Najciekawsze wielkanocne potrawy z jajek

... Święta Wielkanocne pozwalają spędzić odrobinę czasu z bliskimi i złożyć im najserdeczniejsze życzenia. Rodzinnej, odświętnej atmosferze nieodłącznie towarzyszy stół zastawiony kolorowymi pisankami ... i pysznymi daniami z jajkiem. Jajo ...

dawno temu

Jak zrobić palmę wielkanocną?

... Do Niedzieli Palmowej został już tylko tydzień, więc najwyższy czas zająć się przygotowaniem palmy wielkanocnej. Poniżej podpowiadamy jak w prosty sposób zrobić palmę. Przygotujcie niezbędne materiały i do dzieła. ... Do Niedzieli Palmowej ...

dawno temu

Sałatka wielkanocna

... Już niebawem rozpoczniecie intensywne przygotowania do świąt. Zaplanuj świąteczne menu, nie zapominając o przysmakach dla dzieci. Niekiedy wystarczy odpowiednio przystroić danie, aby maluszek z przyjemnością je spałaszował. Poniżej pomysł na ...

dawno temu

Wielkanocny Żurek z przyprawą do żurku KAMIS

... Żurek to sztandarowe danie wielkanocne - nie może zabraknąć go na żadnym polskim stole. Aromatyczna zupa doskonale rozgrzewa i stanowi idealny wstęp do degustacji pozostałych świątecznych potraw ... . Ugotowanie wielkanocnego żurku nie jest ...

dawno temu

Jak dodać ekstrawagancji wielkanocnym daniom?

... Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego ...

dawno temu

Skąd wzięły się wielkanocne obrzędy?

... Przyjęło się, że podczas Wielkiego Tygodnia w kościołach zasłania się postać Jezusa na krzyżu, w sobotę wierni święcą pokarmy, a w niedzielę wspólnie z rodziną jedzą wielkanocne śniadanie. ...

dawno temu

Jajka z niespodzianką

... Dziś pomysł na nietypowe pisanki. Nie są przeznaczone do ozdobienia stołu wielkanocnego, ani nie wkładamy ich do koszyczka ze święconką. Obsługa pisanki-niespodzianki jest prosta – jajko należy roztłuc. Poznaj tajemnicę jajka wielkanocnego i ...

dawno temu

Koszyczek wielkanocny

... tradycji. Chlebem i solą witano niegdyś gości. Sól jest symbolem prawdy i oczyszczenia. Pieprz z kolei używany był niegdyś do przygotowywania sosu, w którym maczano wielkanocnego baranka. Chrzan ... , która ma symbolizować nadzieję. Co wkładamy ...

dawno temu

Pomysły na wielkanocne babki

... : Bardzo delikatną wersją tego ciasta jest rozpływająca się w ustach babka wielkanocna z jogurtem - Arabeska Dość niestandardowym pomysłem jest babka cytrynowa na kisielach – Przepisy Babci Stasi ... dla siebie. A może macie swoje sekretne ...

dawno temu

Pomysły na wielkanocne przekąski z jajkiem w roli głównej

... Oczywiście jest ono niezbędnym składnikiem świątecznego żurku, ale nie tylko na tym poprzestaniemy przygotowując wielkanocne potrawy. Jajko to symbol życia, narodzenia, więc w tym wyjątkowym dniu potraw z jego wykorzystaniem powinno znaleźć się ...

dawno temu

Sos do mięsa

... wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej popularnych propozycji poznasz także sosy o mniej oczywistych smakach. ... albo wołowina to ważne składniki naszej diety dostarczające naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jak zrobić ...

dawno temu

Sos cebulowy

... Sos cebulowy znakomicie pasuje do kotletów siekanych, kopytek czy kaszy gryczanej. Warto poznać jego recepturę, by móc w prosty sposób podkreślić smak swoich ulubionych potraw. Jak wiecie przepis na sos nie może być zbyt skomplikowany, więc nie ...

dawno temu

Co w koszyczku wielkanocnym?

... Na pewno macie przygotowane wielkanocne produkty spożywcze, które włożyliście do koszyczka. Błogosławieństwo pokarmów zwanych święconką, to jeden z ważniejszych punktów celebrowania tego święta ... bliskim życzenia. Chleb Niezależnie od rodzaju, ...

dawno temu

Przepis na sos beszamelowy

... Sos beszamelowy to doskonały dodatek do mięs i gotowanych warzyw. Jeśli goszczą często na twoim stole, to nie powinnaś pomijać tego przepisu. Sos beszamelowy przygotujesz łatwo i szybko. Doskonale ... podkreśli smak twoich dań. Można stworzyć ...

dawno temu

Sos do frytek

... Sos do frytek – oto czego potrzebuje dziś każdy singiel. Nie znalazłaś jeszcze drugiej połówki? W takim razie zaproś przyjaciół i zróbcie sobie wieczór ze smakołykami, tak na początek tygodnia, by ... kolejne dni były tylko lepsze. Możesz też ...

dawno temu

Mięso w sosie

...   Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to umiejętne połączenie smaków. Jak to zrobić, by nie popełnić kulinarnej gafy? ... Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to ...

dawno temu

Przepis na sos czosnkowy do pizzy

... Dla tych, którzy lubią aromatyczne, ale niezbyt ostre smaki jest łagodny, lekko kremowy sos czosnkowy. Do jakich potraw pasuje? Jak się robi sos czosnkowy? Zdradzamy sekret jego receptury i wachlarz jego zastosowań. Jak brzmi przepis na sos ...

dawno temu

Sos tatarski

... , jaką formę i smak ma posiadać przyrządzana przez nas potrawa. Jednym z takich szczegółów częstokroć pomijanych w wielu kulinarnych opracowaniach są różnego rodzaju sosy ... . Być może to właśnie o nim zapomniałaś, przyrządzając domową sałatkę, ...

dawno temu

Sosy do kaszy

... Nic tak nie poprawia smaku posiłków jak pyszny sos, przygotowany na bazie aromatycznych składników. Ten rodzaj dodatku kulinarnego sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku kasz. Dziś kilka przepisów na sosy. Te trzy wersje pomogą urozmaicić ...

dawno temu

Powiązane Tematy