Zawsze dbamy o to, by na naszym wielkanocnym stole znalazło się wiele rodzajów mięs na zimno i na gorąco. By nasz stół stał się naprawdę świąteczny, nie może zabraknąć na nim sosów, które owe mięsa uczynią wyjątkowymi. Chrzan, najlepszy towarzysz wielkanocnych półmisków, stanowi znakomitą bazę do ich skomponowania. Ideą naczelną jest kolor. Warto zadbać, by świąteczny stół był kolorowy i wiosenny.
Składniki:
Sos chrzanowy z marchewką:
½ słoika chrzanu,
1 nieduża marchewka,
1 łyżka śmietany 36%,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, szczypta cukru i pieprz.
Sos chrzanowy z borówkami:
½ słoika chrzanu,
2 łyżki borówek z konfiturą,
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
1 łyżka soku z cytryny,
½ łyżeczki cukru,
sól, pieprz.
Sos chrzanowy z jabłkami:
½ słoika chrzanu,
2 kwaśne jabłka,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka cukru,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
sól i pieprz.
Sos chrzanowy wykwintny:
½ słoika chrzanu,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany 36%,
1 łyżka soku z cytryny,
¼ szklanki białego wytrawnego wina,
1 jabłko,
2 łyżki zmiksowanego szpinaku (mrożonego lub surowego),
sól, szczypta cukru i pieprz.
Jak przyrządzić?
Sos chrzanowy z marchewką:
Chrzan przekładamy do miski.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Mieszamy ją z chrzanem, śmietaną i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.
Sos chrzanowy z borówkami:
Mieszamy chrzan z konfiturami borówkowymi, pilnując, by większą jej część stanowiły owoce.
Dodajemy wino i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.
Sos chrzanowy z jabłkami:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy z łyżką wody i cukrem w małym rondelku.
Kiedy będą miękkie, miksujemy je i mieszamy z chrzanem i koncentratem pomidorowym.
Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.
Sos chrzanowy wykwintny:
Jabłko pokrojone w kawałki gotujemy w rondelku z kilkoma łyżkami wina.
Kiedy będzie miękkie, miksujemy je i mieszamy z chrzanem, zmiksowanym szpinakiem, winem, śmietaną i majonezem.
Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.
Jak podawać?
Podajemy udekorowane natką pietruszki, marchewką, plasterkami jabłka.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 26 zł |