Żeberka na ostro

Przepis kulinarny
Żeberka na ostro Zobacz 8 zdjęć

Żeberka mają tylu zwolenników ilu przeciwników. Jedni uważają, że są tłuste i niezdrowe, inni są nimi zachwyceni. Męska część na pewno jada żeberka chętniej - grillowane, pieczone, duszone w kapuście. Moim zdaniem dobrze przyprawione, uprzednio marynowane smakują każdemu i na pewno nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. A że są kaloryczne? Przecież nie jemy ich codziennie.

Składniki:

1kg żeberek wieprzowych.

Marynata:

puszka piwa,
4 ziarenka ziela angielskiego,
3 listki laurowe,
5 ziarenek pieprzu,
3-4 ząbki czosnku,
sól,
łyżka majeranku,
łyżka słodkiej papryki.

Glazura:

2 łyżki miodu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
0,5 łyżki ostrej papryki,
4 łyżki marynaty piwnej.

Jak przyrządzić?

Żeberka pociąć na porcje.

Natrzeć solą, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego.

Posypać rozdrobnionymi listkami laurowymi, majerankiem, pokrojonym czosnkiem i słodką papryką.

Zalać piwem.

Żeberka przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.

Mięso wyjąć z marynaty.

Miód wymieszać z oliwą, marynatą piwną i ostrą papryką.

Posmarować żeberka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1 godzinę i 40 minut.

Jeżeli wierzch żeberek zaczyna mocno się przypiekać, naczynie przykryć folią aluminiową i piec do miękkości.

Jak podawać?

Podawać z ogórkiem kiszonym, papryką konserwową lub innymi surówkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt22 zł

Żeberka na ostro: Podobne przepisy

Żeberka na ostro: wypróbuj również

Powiązane Tematy