Żeberka mają tylu zwolenników ilu przeciwników. Jedni uważają, że są tłuste i niezdrowe, inni są nimi zachwyceni. Męska część na pewno jada żeberka chętniej - grillowane, pieczone, duszone w kapuście. Moim zdaniem dobrze przyprawione, uprzednio marynowane smakują każdemu i na pewno nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. A że są kaloryczne? Przecież nie jemy ich codziennie.
Składniki:
1kg żeberek wieprzowych.
Marynata:
puszka piwa,
4 ziarenka ziela angielskiego,
3 listki laurowe,
5 ziarenek pieprzu,
3-4 ząbki czosnku,
sól,
łyżka majeranku,
łyżka słodkiej papryki.
Glazura:
2 łyżki miodu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
0,5 łyżki ostrej papryki,
4 łyżki marynaty piwnej.
Jak przyrządzić?
Żeberka pociąć na porcje.
Natrzeć solą, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego.
Posypać rozdrobnionymi listkami laurowymi, majerankiem, pokrojonym czosnkiem i słodką papryką.
Zalać piwem.
Żeberka przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.
Mięso wyjąć z marynaty.
Miód wymieszać z oliwą, marynatą piwną i ostrą papryką.
Posmarować żeberka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1 godzinę i 40 minut.
Jeżeli wierzch żeberek zaczyna mocno się przypiekać, naczynie przykryć folią aluminiową i piec do miękkości.
Jak podawać?
Podawać z ogórkiem kiszonym, papryką konserwową lub innymi surówkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |