Legumina mojego dzieciństwa powstawała w magiczny sposób. Za pomocą zwykłego miksera truskawkowa galaretka i bita śmietana zamieniały się w bajkową puszystą piankę. Wczesnym latem, w sezonie truskawkowym, nabierała szczególnego smaku dzięki obecności świeżych owoców. Do dziś kojarzy mi się z zapowiedzią wakacji i obietnicą magicznego, niekończącego się dziecięcego lata. Leguminę polecam przyrządzić dziecku w dniu jego święta.
Składniki:
½ kg truskawek,
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
1 opakowanie bitej śmietany w proszku, np. Śnieżki,
200 ml mleka.
Jak przyrządzić?
Poprzedniego dnia przygotowujemy galaretkę według przepisu z opakowania.
Nazajutrz ubijamy śmietanę z proszku (Śnieżkę) z mlekiem.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek.
W wysokim naczyniu za pomocą miksera łączymy galaretkę, Śnieżkę i truskawki.
Całość miksujemy ok. 5 minut.
Tak powstałą piankę rozkładamy do kielichów lub miseczek i podajemy udekorowaną kawałkami owoców.
Jak podawać?
Przed podaniem, gdy na dworze upał, warto deser schłodzić w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |