Ciasto z kremem kokosowym to świetna propozycja na rodzinny podwieczorek w upalne dni. Delikatny krem z bitej śmietany połączony z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi rozpływa się w ustach, a świeże, soczyste, lekko kwaskowe truskawki z galaretką niwelują słodki smak kremu i orzeźwiają.
Składniki:
szklanka mąki,
1/2 szklanki cukru,
2 jajka,
1/4 szklanki oleju,
1/4 szklanki soku ananasowego,
1,5 łyżki proszku do pieczenia,
0,5 l śmietany kremówki (30%),
0,5 paczki wiórków kokosowych,
2 tabliczki białej czekolady,
0,5 szklanki soku z ananasa,
galaretka truskawkowa,
cztery plastry ananasa,
kilka truskawek,
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok ananasowy i olej.
Wszystkie składniki zmiksować.
Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody.
Odstawić do stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno.
Czekoladę podzielić na cząstki.
Rozpuścić na parze i lekko przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do śmietany.
Wszystko wymieszać razem z wiórkami kokosowymi.
Ciasto nasączyć sokiem ananasowym.
Wyłożyć krem z bitej śmietany.
Ułożyć truskawki i plastry ananasa.
Polać lekko stężoną galaretką.
Jak podawać?
Podawać schłodzone.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 24 zł |