Tradycja przyrządzania letnich zup - tzw. chłodników dotarła do nas z Litwy i jest obecna do dziś. Chłodnik gruszkowo– selerowy ma niebanalny smak. I to go wyróżnia spośród innych bardziej znanych. Jak każda letnia zupa jest prosty w przygotowaniu i lekki - nie obciąża żołądka i zawiera bogaty zestaw witamin. Łagodny, delikatny smak gruszki i selera naciowego w połączeniu z wyrazistym serem pleśniowym daje zaskakujący rezultat smakowy.
Składniki:
pół kg gruszek,
3 łodygi selera naciowego,
10 dag sera pleśniowego,
kostka bulionu warzywnego,
sok z połowy cytryny,
pół szklanki śmietanki kremówki,
pół szklanki jogurtu naturalnego,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
4 jajka na twardo.
Jak przyrządzić?
Gruszki obrać.
Pokroić w kostkę.
Selera naciowego obrać z ciągnących się włókien.
Pokroić.
Warzywa zalać 0,7 l wody.
Dodać kostkę bulionową i gotować aż zmiękną.
Zmiksować.
Wlać śmietankę i jogurt.
Ser pleśniowy pokruszyć.
Zostawić część do dekoracji.
Resztę dodać do zupy.
Mieszać aż się rozpuści.
Chłodnik przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dobrze schłodzić.
Udekorować natką i kawałkami sera pleśniowego.
Jak podawać?
Podawać z ugotowanymi na twardo jajami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |