Na grill wrzucamy częściej wędzony boczek, bo nie bardzo wiadomo, co robić z surowym. A wystarczy pociąć go na odpowiednio płaskie kawałki i zmacerować w świeżym majeranku z dodatkiem octu jabłkowego. Kto lubi karkówkę, polubi także boczek w takiej wersji. W poszukiwaniu nowych pomysłów na grilla spróbujmy surowego boczku. Jest tańszy od innych mięs i dobrze przyrządzony smakuje wyśmienicie.
Składniki:
1 kg surowego boczku,
1 pęczek świeżego majeranku,
3/4 szklanki octu jabłkowego,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso myjemy.
Nie oczyszczając z tłuszczu kroimy na cienkie kawałki i wkładamy do miski.
Majeranek myjemy i obieramy z listków.
Listki w całości dodajemy do mięsa.
Wlewamy tam ocet jabłkowy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na kilka godzin, od czasu do czasu obracając mięso, by dobrze się zmacerowało.
Tuż przed grillowaniem, w miarę możliwości, oczyszczamy kawałki mięsa z listków majeranku.
Kładziemy na ruszcie.
Pieczemy kilkanaście minut, pilnując by równo się zarumieniły.
Jak podawać?
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |