Grillowany boczek

Przepis kulinarny
Grillowany boczek Zobacz 5 zdjęć

Na grill wrzucamy częściej wędzony boczek, bo nie bardzo wiadomo, co robić z surowym. A wystarczy pociąć go na odpowiednio płaskie kawałki i zmacerować w świeżym majeranku z dodatkiem octu jabłkowego. Kto lubi karkówkę, polubi także boczek w takiej wersji. W poszukiwaniu nowych pomysłów na grilla spróbujmy surowego boczku. Jest tańszy od innych mięs i dobrze przyrządzony smakuje wyśmienicie.

Składniki:

1 kg surowego boczku,
1 pęczek świeżego majeranku,
3/4 szklanki octu jabłkowego,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy.

Nie oczyszczając z tłuszczu kroimy na cienkie kawałki i wkładamy do miski.

Majeranek myjemy i obieramy z listków.

Listki w całości dodajemy do mięsa.

Wlewamy tam ocet jabłkowy.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na kilka godzin, od czasu do czasu obracając mięso, by dobrze się zmacerowało.

Tuż przed grillowaniem, w miarę możliwości, oczyszczamy kawałki mięsa z listków majeranku.

Kładziemy na ruszcie.

Pieczemy kilkanaście minut, pilnując by równo się zarumieniły.

Jak podawać?

Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Grillowany boczek: Podobne przepisy

Grillowany boczek: wypróbuj również

Powiązane Tematy