Pieczenie kurczaka na otwartej butelce z piwem to oryginalny sposób poprawienia smaku. Przyprawiony różnymi ziołami kurczak, polewany od czasu do czasu pianką piwną wydobywającą się podczas pieczenia z butelki, nabiera niebanalnego smaku, jest chrupiący, soczysty i bardzo aromatyczny. Oczywiście najlepiej smakuje popijany zimnym piwem prosto z lodówki.
Składniki:
kurczak (około 1,5 kg),
butelka jasnego piwa,
3 ząbki czosnku,
łyżeczka ziołowego pieprzu,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka mielonego imbiru,
sól,
szczypta czarnego pieprzu,
3 łyżki oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Oczyścić i umyć kurczaka.
Wymieszać pieprz ziołowy i czarny, paprykę, imbir, rozgnieciony czosnek i sól z trzema łyżkami oliwy.
Tak przygotowanymi ziołami natrzeć kurczaka z zewnątrz i w środku.
Odstawić na około 1 godzinę.
Po upływie tego czasu kurczaka nasadzić na otwartą butelkę z piwem tak, żeby szyjka od butelki wystawała ponad nim.
Butelkę z kurczakiem ustawić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika.
Piec ponad godzinę.
Jak podawać?
Podawać z młodymi ziemniakami lub pieczywem i surówkami z młodych warzyw oraz z zimnym piwem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |