Kurczak na słodko

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 cały kurczak,
- puszka brzoskwin,
- 2 duże jabłka,
- rodzynki,
- 1/2 szklanki wina lub brandy,
- 1 duża pomarańcz,
- wegeta,
- olej lub oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić?

Rodzynki namoczyć w winie około 1 godz.Kurczaka pokroić na części, bsypać wegetą i pozostawić na pół godziny.Potem włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać olejem lub oliwą z oliwek i zapiekać w piekarniku w temeraturze 180 około 45 min.Po 45 min dodać jabłka, brzoskwinie (pokrojone w plasterki) i pomarańczę (w cząstkach) oraz rodzynki razem z winem i syropem z brzoskwin.Zapiekać jeszcze z pół godziny.

Uwagi:

Podawać z ryżem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-5 porcji
Przybliżony koszt20 zł
Autorxxxxx

Kurczak na słodko: Podobne przepisy

Kurczak na słodko: wypróbuj również

Powiązane Tematy