Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 2 szklanki ryżu,
- łyżka wegety,
- przyprawy do obsypania kurczka (wegeta, papryka, curry, itp).
Jak przyrządzić?
Kurczaka należy obsypać przyprawami, jak kto lubi, na dzień przed podaniem. Następnie wstawić do lodówki. Następnego dnia wypłukany ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pięcioma szklankami wrzącej wody, dodajemy łyżkę wegety. Na wierzchu układamy kurczaka obypanego dzień wcześniej. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Piec należy w 200 stopniach Celcjusza przez 1,5 godz.
Jak podawać?
Najlepiej podawać z surówką z kiszonych ogórków z cebulką.
Uwagi:
Jeżeli rubimy z połowy porcji ryż zalewany 3 szklankami wrzącej wody, a nie 2,5 szklankami, gdyż przypala się.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | mabor |