Składniki:
- 0,5 kg pasztetu,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- jajko,
- mała kapusta pekińska lub nieduży kawałek kapusty włoskiej, białej...
- 3 ząbki czosnku, vegeta, maggi, pieprz czarny,
- ciasto naleśnikowe - takie jak kto lubi + do ciasta ok. 2 łyżeczki proszku do pieczenia + zioła, ale ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż zwykle...
Jak przyrządzić?
Cebulkę kroimy w piórka, marchewkę w kosteczkę, kapustę w drobne paseczki, czosnek miażdżymy w prasce. Warzywka przesmażamy krótko w małej ilości dowolnego tłuszczu, po czym dolewamy odrobinę maggi, vegetę, pieprz i troszkę wody i dusimy do miękkości. Pasztet - gdy jest miękki to ok, gdy jednak jest to pasztet mocno spieczony - mielimy, dodajemy jedno jajko, wyrabiamy jak mielone. Gdy warzywka są miękkie, odparowujemy wodę i dorzucamy je do masy pasztetowej, wyrabiamy dosypując troszkę tartej bułki.Przygotowujemy cisto naleśnikowe - takie jak zazwyczaj robimy, lecz dodajemy do niego proszek do pieczenia i zioła - ja daję prowansalskie - to moja mała obsesja - te ziółka ;-). Z masy pasztetowej formujemy dowolny kształt - np. okrągłe, dość płaskie placuszki, lub wałeczki - maczamy je w cieście i kładziemy na mocno rozgrzany olej, smażymy aż staną się złote, rumiane :-))).
Potrzebne przybory:
Nic szczególnego, poza tym, co zwykle...
Jak podawać?
Ja podaję z zupką - żurek, barszczyk w kubku i surówką z pora. :)
Uwagi:
Znacznie łatwiej smaży się te paszteciki w dużej ilości tłuszczu, jak pączki bądź frytki. Jest to danie, które ostatnio robi u mnie furorę w połączeniu z gorącym żurkiem w kubku! Świetne na kolację, obiadek. Do wykonania używam gotowego pasztetu, ponieważ tak jest mi wygodniej i niezbyt drogo - jeśli ktoś ma czas - można go zrobić samemu ;-). Próbowałam zamiast pasztetu - mielone mięsko, ale to nie to... Życzę smacznego i proszę o komentarze, bo jest to świeży pomysł, jestem ciekawa opinii...:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 porcje |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | LATRAVIATTA |