Składniki:
- 1 kg jablek antonowek (kwaskowate),
- 2 lyzki cukru,
- 1 i 1/2 szklanki ryzu,
- szczypta soli,
- 2 szklanki mleka,
- 4 jaja,
- 2 paczki cukru waniliowego,
- 4 lyzki cukru do piany.
Jak przyrządzić?
Oplukany ryz wsypac na wrzace mleko. Jak mleko sie zagotuje - garnek wstawic w drugi z wrzaca woda i gotowac pod przykryciem, az ryz bedzie miekki (to wszystko w celu "nieprzypalenia ryzu"). Naczynie zaroodporne (moze byc kamionka) wysmarowac tluszczem, wysypac tarta bulka, po czym wylozyc polowe ryzu. Na nim obrane, pokrojone w cienkie plasterki (moga byc starte na grubych oczkach), przesypane cukrem waniliowym, jablka. Przykryc resztka ryzu i na wierzchu rozlozyc ubita piane z bialek z cukrem. Wstawic do srednio nagrzanego piekarnika na pol godziny. Podawac na goraco.
Jak podawać?
Tylko na goraco.
Uwagi:
Jezeli zostaje mi zwykle ciasto drozdzowe troche je przesuszam, miele w maszynce do miesa i uzywam do obsypywania naczynia (zamiast bulki tartej). Zreszta jest to swietny sposob rowniez na obsypywanie blachy na ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | aka |