Składniki:
Proporcje wg uznania (u mnie w zależności czy ma to być jedna miseczka, czy dwie większe...).
Na miseczkę:
- 6 gotowanych ziemniaków w łupinkach,
- 3 jajka na twardo,
- 4 ogórki warszawskie (w occie),
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 pęczek rzodkiewek (większy albo względnie 2 małe),
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujesz, obierasz, kroisz w grubsze plastry (każdy dodatkowo w połówkę) podobnie ale w cieńsze kroisz ogórki i rzodkiewkę, jajka wszystko mieszasz z majonezem i częścią szczypiorku (pozostałą zostaw do posypania na wierzch) sól i pieprz do smaku odstaw na godzinkę (niech przejdzie).
względnie po spróbowaniu możesz jeszcze dosolić i dopieprzyć, ale uważaj żeby nie przesadzić :)
Uwagi:
Szczególnie polecam na przyjęcia grillowe...
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 porcji |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Sylwi |