Sk艂adniki:
- 3-4 nogi lub 8 udek z kurczaka (moga byc bez skory),
- p臋czek zielonej cebulki,
- maly peczek taragonu lub wloskiej zielonej pietruszki,
- 1 lub 2 szklanki bialego wytrawnego wina,
- duza puszka pokrojonych pomidorow,
- maka,
- sol, pieprz, czerwona paryka (moze byc ostra),
- oliwa z oliwek,
- slodka smietana,
- bialy ryz.
Jak przyrz膮dzi膰?
W duzym garnku rozgrzac oliwe z oliwek. Przygotowac panierke dla kurczka mieszajac make z pieprzem, sola i papryka. Obsypac tym kurczka i wlozyc na goracy olej. Podsmazyc az kurczak bedzie mial zloty kolor i nie bedzie rozowy w srodku. Kiedy gotowy, wyjac z garnka na talerz. Nastepnie wrzucic pokrojona zielona cebulke i taragon lub zielona pietruszke i podsmazyc okolo 1 minute. Wlac polowe szklanki bialego wina i odparowac sos do polowy. Teraz nalezy dodac puszke pomidorow i wlac reszte wina. Odparowac znowu wino i dodac kurczaka. Mozna dolac wody tak zeby kurczak by tylko pokryty sosem (nie za duzo poniewaz sos musi zgestniec). Gotowac okolo 30 minut.Po ugotowaniu odstawic z ognia i doprawic do smaku sola i papryka. Dodac szklanke slodkiej smietanki i dobrze wymieszac.
Jak podawa膰?
Podawac na luzku z bialego ryzu.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4-5 porcji |
Autor | Han |