Składniki:
- 8 udek
- pół szkl. zielonych oliwek
- cytryna
- pół szkl. dobrego, wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki tymianku
- ćwierć łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
Jak przyrządzić?
Udka dokładnie umyć i trzymać w zimnej wodzie ok. pół godziny. Potem wytrzeć je do sucha i natrzeć solą i pieprzem. Cytrynę obrać ze skórki i wycisnąć sok. Do soku dodać łyżkę oliwy i zioła. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić udka i wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie ułożyć udka w naczyniu żaroodpornym. Na nie - obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Udka piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. - przez 30 minut. W czasie pieczenia trzeba je kilkakrotnie obracać. Po 30 minutach pieczenia - wlać do nich wino, dodać oliwki oraz pokrajaną na drobniutko skórkę z obranej wcześniej cytryny. Potrawę należy piec jeszcze 10 minut by wszystkie składniki wydobyły z siebie całą moc aromatu i smaku.
Potrzebne przybory:
Praktycznie potrzebne jest tylko naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Potrawa jest tak smakowita, że nie wymaga żadnych dodatków. Kto nie może się obejść bez pieczywa - może potrawę spozywać z bułeczką lub chlebem.
Uwagi:
Jest to bardzo wytrawne danie i co najważniejsze - bardzo smakowite!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Agniecha |