Składniki:
śmietana kwaśna, serek topiony z ziołami (najlepszy Hochland w batonie lub inny w parówce :)), miękki ser żółty, szynka lub boczek, czosnek, cebula, bazylia i oregano, sól, pieprz - składniki według uznania, z tym, że śmietany musi być więcej niż serka topionego.
Jak przyrządzić?
Na rozgrzanym oleju podsmażyc cebulę, a gdy się zeszkli dodać szynkę lub boczek i smażyć razem. Następnie wrzucić posiekany czosnek, podsmażyc jeszcze chwilkę i dodać śmietanę oraz serek topiony. Mieszać, aż serek się rozpuści, uważając, żeby sos się nie przypalił. Na koniec zetrzeć do gotującego się sosu trochę żółtego sera i przyprawić ziołami oraz solą i pieprzem według uznania. Smacznego :)))
Jak podawać?
Sos do makaronu spaghetti podawać bardzo gorący, gdyż szybko gęstnieje.
Uwagi:
Czosnek należy podsmażać tylko chwileczkę, tak, aby się nie przypalił, bo potrawa będzie gorzka.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | olcia |