Sos "carbonare", wersja własna

Przepis kulinarny

Składniki:

śmietana kwaśna, serek topiony z ziołami (najlepszy Hochland w batonie lub inny w parówce :)), miękki ser żółty, szynka lub boczek, czosnek, cebula, bazylia i oregano, sól, pieprz - składniki według uznania, z tym, że śmietany musi być więcej niż serka topionego.

Jak przyrządzić?

Na rozgrzanym oleju podsmażyc cebulę, a gdy się zeszkli dodać szynkę lub boczek i smażyć razem. Następnie wrzucić posiekany czosnek, podsmażyc jeszcze chwilkę i dodać śmietanę oraz serek topiony. Mieszać, aż serek się rozpuści, uważając, żeby sos się nie przypalił. Na koniec zetrzeć do gotującego się sosu trochę żółtego sera i przyprawić ziołami oraz solą i pieprzem według uznania. Smacznego :)))

Jak podawać?

Sos do makaronu spaghetti podawać bardzo gorący, gdyż szybko gęstnieje.

Uwagi:

Czosnek należy podsmażać tylko chwileczkę, tak, aby się nie przypalił, bo potrawa będzie gorzka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Trudnośćprosty
Kalorycznośćwysoka
Autorolcia

Sos "carbonare", wersja własna: Podobne przepisy

Sos "carbonare", wersja własna: wypróbuj również

Powiązane Tematy