Składniki:
1. 6 czerwonych, mięsistych papryk
2. młoda cebulka pokrojona ukośnie
3. 6 łyżek oliwy z oliwek
4. 1 rozgnieciony ząbek czosnku
5. 2 łyżki octu winnego
6. sól
7. mielony pieprz
Jak przyrządzić?
1. Rozpalam grill (albo rozgrzewam patelnię). Kroję papryki na połowy, usuwam pestki i gniazdka nasienne. Rozpłaszczam papryki dłonią i smaruję oliwą ich skórki, po czym kładę je na kratce grilla (lub na silnie rozgrzanej patelni). Opiekam papryki do chwili mocnego przypieczenia z wierzchu, tylko z jednej strony.
2. Gdy są już gotowe, zawijam je w czystą ściereczkę i odkładam na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmuję papryki i przy pomocy noża ściągam z nich skórkę. Obrane kroję w paski.
3. Mieszam resztę oliwy z octem winnym, solą i pieprzem.
4. Paseczki papryki układam na półmisku (polecam kształt plecionki), polewam sosem, posypuję czosnkiem i młodą cebulką. Odstawiam na 1/2 godz. przed podaniem. Podaję z pieczywem lub jako dodatek do mięs i ryb.
Potrzebne przybory:
grill lub patelnia, półmisek
Jak podawać?
Sałatka z pieczonej papryki smakuje zarówno z pieczywem jak rownież podana do mięs czy ryb - jako dodatek.
Uwagi:
Przypiekane papryczki o lekko podwędzanym smaku to wielka zjawiskowa PYCHA! Ta bardzo prosta sałatka z minimalnej ilości składników zachwyca swoim bogactwem smaku! Nigdy przedtem papryka nie była tak... paprykowa!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | ko-stan |