Składniki:
250 g boczniaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler mały lub 1/2 dużego, olej, troszkę masła, rosół z kury, może być z kostki. Przyprawy: sól, pieprz, troszkę imbiru, gałka muszkatołowa, troszkę vegety, majeranek. Półtora litra wody.
Jak przyrządzić?
Na patelnię wlewam olej i dodaję masełko (najlepiej sklarowane). Na gorący tłuszcz, wsypuję pokrojone boczniaki, podsmażam i na tym samym tłuszczu podsmażam pokrojoną w zapałeczki marchewkę a następnie wsypuję pietruszkę i seler też pokrojone w zapałeczki. Dodaję do smaku trochę imbiru, trochę gałki muszkatałowej, sól, pieprz, vegetę i mejeranek. Na tę samą patelnię dodaję troszkę masła i mąki. Zasmażkę po zalaniu wodą wlewam do zupy. Można flaczki robić bez zasmażki. Gotowy produkt 1 litr 250 ml.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, łyżka
Jak podawać?
Tak jak flaki wołowe z bułeczką
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | kazio |