Flaczki z boczniaka

Przepis kulinarny

Składniki:

250 g boczniaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler mały lub 1/2 dużego, olej, troszkę masła, rosół z kury, może być z kostki. Przyprawy: sól, pieprz, troszkę imbiru, gałka muszkatołowa, troszkę vegety, majeranek. Półtora litra wody.

Jak przyrządzić?

Na patelnię wlewam olej i dodaję masełko (najlepiej sklarowane). Na gorący tłuszcz, wsypuję pokrojone boczniaki, podsmażam i na tym samym tłuszczu podsmażam pokrojoną w zapałeczki marchewkę a następnie wsypuję pietruszkę i seler też pokrojone w zapałeczki. Dodaję do smaku trochę imbiru, trochę gałki muszkatałowej, sól, pieprz, vegetę i mejeranek. Na tę samą patelnię dodaję troszkę masła i mąki. Zasmażkę po zalaniu wodą wlewam do zupy. Można flaczki robić bez zasmażki. Gotowy produkt 1 litr 250 ml.

Potrzebne przybory:

patelnia, garnek, łyżka

Jak podawać?

Tak jak flaki wołowe z bułeczką

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt10 zł
Autorkazio

Flaczki z boczniaka: Podobne przepisy

Flaczki z boczniaka: wypróbuj również

Powiązane Tematy