Składniki:
poledwiczka wieprzowa, przyprawy, oliwa, musztarda, miód i masło.
Jak przyrządzić?
Polędwiczkę pokroić w plastry 2-3 centymetrowej grubości, rozbić lekko dłonią, dodać sól i grubo zmielony czarny pieprz; przygotować marynatę: dwie łyżki musztardy ostrej, dwie łyżeczki jasnego miodu, spora ilość tymianku, majeranku, ostrej papryki i odrobina rozmarynu, wszystko wymieszać i wrzucić do miski z gęsta marynatą polędwiczki, odstawić do lodówki (im dłużej bedą w marynacie, tym smak bedzie bardziej intensywny, ale można już po 15 min. smażyc). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub winogron, smażyć polędwiczki na dużym ogniu do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony, na końcu dodać na patelnię masło do smaku; da koniec posypać lekko tymiankiem.
Jak podawać?
Polecam podawać z ziemniaczkami smażonymi w ziołach prowansalskich i brukselką w cieście.
Uwagi:
Miód daje słodkawy i soczysty wyraz potrawie, natomiast musztarda i przyprawy ostry charakter ;-) mieszanka rewelacyjna.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Olifcia |