Składniki:
40 dag filetów z dorsza lub morszczuka,
2 jajka,
2 bułki,
3-4 łyżki śmietany kremówki,
1 łyżka posiekanej natki,
1 ząbek czosnku czosnku,
sól, świeżo zmielony pieprz,
bułka tarta,
oliwa z oliwek,
2 cytryny.
Jak przyrządzić?
Filety rybne oczyścić, pokroić na kawałki i zmiksować ze śmietaną. Zmiksowane rybki przełożyć do miski. Dodać posiekane zioła, rozgnieciony czosnek, rozbełtane jaja i pokruszone bułki. Wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Uformować małe kuleczki. Krokiety obtoczyć w tartej bułce, a następnie smażyć na oliwie na średnim ogniu. Gotowe krokiety skropić sokiem z cytryny. Podawac z odrobiną pikantnego sosu pomidorowego.
Uwagi:
Bardzo łatwe w przyrządzeniu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | maxima |