Składniki:
1 pierś z kurczaka,
1 zombek czosnku,
50 ml oleju,
lampka balsamu wileńskiego (ew. dobrego koniaku lub brandy),
przyprawy (rozmaryn, czomber, pieprz, sól, curry, cukier trzcinowy)
Jak przyrządzić?
Marynata: ugnieść ząbek czosnku, drobno posiekać i rozetrzeć na desce żeby uzyskał konsystencję papki. Następnie dodoć szczyptę rozmarynu, dwie szczypty cząbru, szczyptę pieprzu, 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego (może być zwykły, a odważni mogą dodać domowego soku np. z malin), rozmieszać dokładnie w lampce balsamu wileńskiego. Wszystkie składniki zmieszać i dodać mięsko kurczaka.Pierś z kurczaka pokroić na paski i włozyć do miseczki i wymieszać z sosem. Odstawić w chłodna miejsce na min. 2h ale możn atrzymać nawet 2-3 dni.Podgrzać tłuszcz na patelni (dobre nwyniki daje smarzenie na zwykłym smalcu - chodzi o jak największą temperaturę tłuszczu).Paski kurczaka ułożyć na na rozgrzanym tłuszczu i ściąć (tzn. trzymać ok 3 - 6 min. żeby mięsko się ścięło a nie stwardniało). Wwaga! posolić na chwilkę przed zdjęciem z patelni.Można podawać z ziemniakami z piekarnika (ziemniaki podgotować, posypać przyprawami, np. sól pieprz i koperek i zapiec w piekarniku) lub jak kto woli z frytkami lub grulami.
Uwagi:
Można zrobić sos curry ze śmietanką i koperkiem i plać potrawę na talerzu - urozmaica wygląd i podkreśla smak.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 3 min. |
Trudność | średni |
Porcje | :) |
Autor | gov |