Sk艂adniki:
1 pier艣 z kurczaka,
1 zombek czosnku,
50 ml oleju,
lampka balsamu wile艅skiego (ew. dobrego koniaku lub brandy),
przyprawy (rozmaryn, czomber, pieprz, s贸l, curry, cukier trzcinowy)
Jak przyrz膮dzi膰?
Marynata: ugnie艣膰 z膮bek czosnku, drobno posieka膰 i rozetrze膰 na desce 偶eby uzyska艂 konsystencj臋 papki. Nast臋pnie dodo膰 szczypt臋 rozmarynu, dwie szczypty cz膮bru, szczypt臋 pieprzu, 1,5 艂y偶eczki cukru trzcinowego (mo偶e by膰 zwyk艂y, a odwa偶ni mog膮 doda膰 domowego soku np. z malin), rozmiesza膰 dok艂adnie w lampce balsamu wile艅skiego. Wszystkie sk艂adniki zmiesza膰 i doda膰 mi臋sko kurczaka.Pier艣 z kurczaka pokroi膰 na paski i w艂ozy膰 do miseczki i wymiesza膰 z sosem. Odstawi膰 w ch艂odna miejsce na min. 2h ale mo偶n atrzyma膰 nawet 2-3 dni.Podgrza膰 t艂uszcz na patelni (dobre nwyniki daje smarzenie na zwyk艂ym smalcu - chodzi o jak najwi臋ksz膮 temperatur臋 t艂uszczu).Paski kurczaka u艂o偶y膰 na na rozgrzanym t艂uszczu i 艣ci膮膰 (tzn. trzyma膰 ok 3 - 6 min. 偶eby mi臋sko si臋 艣ci臋艂o a nie stwardnia艂o). Wwaga! posoli膰 na chwilk臋 przed zdj臋ciem z patelni.Mo偶na podawa膰 z ziemniakami z piekarnika (ziemniaki podgotowa膰, posypa膰 przyprawami, np. s贸l pieprz i koperek i zapiec w piekarniku) lub jak kto woli z frytkami lub grulami.
Uwagi:
Mo偶na zrobi膰 sos curry ze 艣mietank膮 i koperkiem i pla膰 potraw臋 na talerzu - urozmaica wygl膮d i podkre艣la smak.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 3 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | :) |
Autor | gov |