Ajerkoniak o smaku toffi - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 puszki mleka skondesowanego (słodzonego), 0,5 litra wódki lub ok. 1 szkl. spirytusu (można dodać więcej lub mniej w zależniści od gustu).

Jak przyrządzić?

Mleko skondensowane (w puszce) wkładamy do garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości puszki. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 do 2 godz. Wyjmujemy puszki i czekamy do ostygnięcia (w puszce utworzy się gęsta masa o smaku i w kolorze toffi), następnie otwieramy puszkę i łyżką wykładamy masę do głębszego naczynia. Pomału wlewamy przygotowany alkohol i miksujemy na małych obrotach. Wlewamy do przygotowanych butelek lub kartafki (objętość w litrach się zwiększy). Już tego samego dnia jest super. Alkohol zrobi się gęsty jak ajerkoniak, można dodawą alkoholu według gustu. Albo będzie mocniejsze albo słabsze. Spróbujcie, jest super .

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
AutorLucyna

Ajerkoniak o smaku toffi: Podobne przepisy

Ajerkoniak o smaku toffi: wypróbuj również

Mohito drink - orzeźwiający smak lata

... , jak też we własnym domu. Drink mohito możesz zrobić samodzielnie, wystarczy kilka podstawowych składników i chwila wolnego czasu. Jak go przygotować, na co zwrócić uwagę, aby uzyskać idealny smak? ... znacząco na smak drinka. To idealne ...

4 tygodnie temu

Sos winegret - idealny dodatek do sałatek

... Sos winegret to jeden z najpopularniejszych sosów sałatkowych. Wzbogaca ich smak i nadaje im wyrazistości. Czy sos winegret jest zdrowy, ile ma kalorii i z jakich składników go zrobić? ... winegret - czy tylko ocet i oliwa? Ocet, ze względu na ...

2 tygodnie temu

Ciasto toffi

... na ciasto toffi. Już w trakcie jego przyrządzania trudno jest oprzeć się, by nie spróbować choćby odrobiny pysznej masy. Jak przygotować tego typu ciasto? Nic prostszego! Możesz je zrobić, nawet nie używając ... piekarnika. Już teraz przeczytaj ...

dawno temu

Zmysł smaku

... w nas wyraźną niechęć? Pierwsze obserwacje dotyczące smaku można poczynić samemu podczas jedzenia, ale także przyglądając się zachowaniu innych. Chyba każdy z nas zastanawiał się, dlaczego degustatorzy wina ... przepłukują usta odrobiną wody. ...

dawno temu

Maluszki poznają smak cytryny

... Zobaczcie, jak te małe dzieci zareagowały na kontakt z cytryną. Nigdy wcześniej jej nie próbowały. Reakcja i miny niepowtarzalne. Obejrzyjcie w zwolnionym tempie pierwsze starcie maluszków z kwaśnymi cytrusami. Widać, że takiego smaku zupełnie ...

dawno temu

Ulubiony smak lodów, a jego osobowość

... Związek preferowanych smaków z cechami osobowości wykazał dr Alan Hirsch, amerykański neurolog i psychiatra. W jednym ze swoich badań określał typ osobowości respondentów, którzy wcześniej dokonali ... wyboru swojego ulubionego smaku. Hirsch ...

dawno temu

Słodki budyń z procentami

... A może masz ochotę na deser dla dorosłych? W takim razie spróbuj budyniu z bitą śmietaną i ajerkoniakiem. Nie będziesz mogła przestać go jeść. Jest delikatny i puszysty. Pozwala się odprężyć i wprawia w dobry nastrój. Doskonały na zakończenie ...

dawno temu

Poznański Festiwal Dobrego Smaku

... W następny weekend (14-16 sierpnia) Poznański Stary Rynek będzie miejscem, które odwiedzi każdy smakosz. Przynajmniej myślami. Odbędzie się tam bowiem Festiwal Dobrego Smaku. Jeśli więc w ten weekend ... na najlepszą nalewkę. Jarmark Dobrego ...

dawno temu

Smaki Armenii – cz. II

...   Pisałem Wam, już jakiś czas temu, o smakach Armenii. Podałem Wam przepisy na wspaniałe, tradycyjne i pyszne dania, które tworzą świetną kompozycję obiadową. Jednakże temat się troszeczkę ...   Pisałem Wam, już jakiś czas temu, o smakach ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaków

... Dziecko jest smakoszem od urodzenia – rodzi się z ukształtowaną zdolnością różnicowania podstawowych smaków – słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i słonego. Zmysł smaku – zwłaszcza w pierwszym roku życia ... Od momentu narodzin dziecko, podobnie jak ...

dawno temu

Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi startuje już jutro!

... dla tych, którzy lubią przypatrywać się profesjonalnej sztuce gotowania, przyrządzania i podawania potraw dosłownie „od kuchni”. Dwudniowa Szkoła Dobrego Smaku zaprasza zainteresowanych na pokazy kulinarne. Chętni ... tematyka pozwoli każdemu ...

dawno temu

Smaki Jamajki

... To, co zachwyca w kuchni jamajskiej, to bogactwo smaków. Wpływ na to miała przede wszystkim różnorodność kultur i narodów, które odcisnęły swe piętno na tej kolorowej wyspie. Największe znaczenie ... przez Jamajkę nie sposób nie poczuć aromatu ...

dawno temu

Smak wódki

... , którzy sięgając po alkohol wysokoprocentowy, w większości wybierają wódkę. Jak powstaje wódka? Jak można urozmaicić jej smak? Odpowiedzi na te i inne pytania, dotyczące naszego narodowego trunku, znajdziesz w poniższym artykule. ... , którzy ...

dawno temu

Tłuszcz – szósty smak?

...   Jak wynika z badań australijskich naukowców, ludzie lubią jeść tłuste potrawy dlatego, że ich podniebienie wyczuwa tłuszcz jako szósty smak. Do tej pory uznawano, że jesteśmy w stanie rozróżnić pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i ...

dawno temu

Usta o smaku bekonu

... Chyba wszystkie kobiety kochają balsamy i błyszczyki do ust, a wśród nich możemy wybierać między dziesiątkami smaków, najczęściej owocowych. A co powiecie na ten kosmetyk w nieco ostrzejszej formie ... ? Pomysłodawcą takiego produktu jest jedna ...

dawno temu

Smak tequili

... popularne. Dużym uznaniem wśród Polaków cieszy się whiskey, a także bułgarskie wina, które zachwycają nas nie tylko swoim smakiem, lecz także dostępnością ceny. Nie oznacza to jednak, że zupełnie ... . Jednak podobnie jak popularna w innych ...

dawno temu

Balsam do ust o smaku nachos lub bekonu

... Kochamy balsamy i błyszczyki do ust. Na szczęście wybierać możemy między dziesiątkami smaków – najczęściej jednak, są to smaki owocowe typu wiśnia, gruszka czy truskawka. A gdyby tak zacząć robić błyszczyki o smaku innych potraw? ... Kochamy ...

dawno temu

Smak herbaty

... Kiedy ktoś w nowym kraju po raz pierwszy częstuje herbatą, to tak jakby wręczał wizytówkę swojej ojczyzny. W sposobie jej parzenia, smaku, temperaturze, w naczyniach, w jakich jest podawana, odbija się nie tylko tradycja, ale i temperament ...

dawno temu

Mięso ze smakiem, czyli aromatyczne dodatki

... Jeśli chcemy przekąsić coś na „ząb”, na restauracje nie mamy czasu, a nasz wybór finalnie pada na mięso, warto mieć w domu kilka dodatków, które sprawią, że zwyczajne jego pałaszowanie nabierze niezwykłego smaku. ... niezwykłego smaku. Żurawina– ...

dawno temu

Dodajemy smaku – galeria przypraw

... Wyobrażacie sobie potrawy bez szczypty przypraw? Ja chyba nie. Ich umiejętne łączenie i znajomość technik dobierania do konkretnych posiłków, owocuje wyśmienitym smakiem, któremu trudno się oprzeć, więc warto posiąść niezbędną wiedzę na ten ...

dawno temu

Powiązane Tematy