Składniki:
2 puszki mleka skondesowanego (słodzonego), 0,5 litra wódki lub ok. 1 szkl. spirytusu (można dodać więcej lub mniej w zależniści od gustu).
Jak przyrządzić?
Mleko skondensowane (w puszce) wkładamy do garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości puszki. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 do 2 godz. Wyjmujemy puszki i czekamy do ostygnięcia (w puszce utworzy się gęsta masa o smaku i w kolorze toffi), następnie otwieramy puszkę i łyżką wykładamy masę do głębszego naczynia. Pomału wlewamy przygotowany alkohol i miksujemy na małych obrotach. Wlewamy do przygotowanych butelek lub kartafki (objętość w litrach się zwiększy). Już tego samego dnia jest super. Alkohol zrobi się gęsty jak ajerkoniak, można dodawą alkoholu według gustu. Albo będzie mocniejsze albo słabsze. Spróbujcie, jest super .
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Lucyna |