Ajerkoniak o smaku toffi

Przepis kulinarny

Składniki:

2 puszki mleka skondesowanego (słodzonego), 0,5 litra wódki lub ok. 1 szkl. spirytusu (można dodać więcej lub mniej w zależniści od gustu).

Jak przyrządzić?

Mleko skondensowane (w puszce) wkładamy do garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości puszki. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 do 2 godz. Wyjmujemy puszki i czekamy do ostygnięcia (w puszce utworzy się gęsta masa o smaku i w kolorze toffi), następnie otwieramy puszkę i łyżką wykładamy masę do głębszego naczynia. Pomału wlewamy przygotowany alkohol i miksujemy na małych obrotach. Wlewamy do przygotowanych butelek lub kartafki (objętość w litrach się zwiększy). Już tego samego dnia jest super. Alkohol zrobi się gęsty jak ajerkoniak, można dodawą alkoholu według gustu. Albo będzie mocniejsze albo słabsze. Spróbujcie, jest super .

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
AutorLucyna

Ajerkoniak o smaku toffi: Podobne przepisy

Ajerkoniak o smaku toffi: wypróbuj również

Powiązane Tematy