Składniki:
3/4 szkanki miodu, 2 łyżki czubate kakao, pół kostki margaryny, 1 przyprawa do piernika, łyżka kawy (rozpuszczalnej!), 2 szklanki mąki, mały proszek do pieczenia, 2 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej, rodzynki, orzechy, słoik konfitur śliwkowych.
Jak przyrządzić?
W garnku rozpuścic miód, kakao, margarynę. Razem zagotować i dodać 1 przyprawę do piernika dr Oetkera (najlepsza). Zagotować. Łyżkę kawy rozpuszczalnej rozpuścic z ciepłą wodą (niewielką ilośc) i wlać do tego. Wymieszać, ale nie na ogniu. 2 szklanki mąki wsypać, mały proszek do pieczenia, łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 jajka całe. Wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste (powinno być rzadkie), to dodac trochę mleka. Wsypać orzechy, rodzynki. Dodać słoik konfitur, wymieszać. Blachę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić do zimnego (!!!) piekarnika, włączyc na 180 stopni na funkcję opiekania z dołu. Po 45 minutach sprawdzić patyczkiem - jeśli jest suche to po 15 minutach wyjąć.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | lex |