Składniki:
1 puszka ananasów, 2 paczki delicji lub na wagę, 2 galaretki cytrynowe, 1 budyń śmietankowy duży, mleko, 5 żółtek, 1 kostka masła, 3 łyżki cukru.
Składniki na ciasto: 9 białek, 20 dag cukru, 20 dag suchego maku, 10 dag wiórków kokosowych, 1 łyżka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Białka ubić, dodawać stopniowo cukier, mak i proszek do pieczenia. Piec w blasze wyłożonej pergaminem posmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą ok. 45 min. Budyń rozpuścić w zimnym mleku wg przepisu na opakowaniu, dodać do tego 3 żółtka, 3 łyżki cukru. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Galaretki rozpuścic w 1,5 szklanki wody. Ostudzić. Masło zmiksować, dodać zimny budyń i 3/4 przygotowanej galaretki. Połowę masy wyłożyc na placek. Na niej ułożyć ananasy i przykryć resztą masy. Na masie ułożyc delicje (wczesniej naomoczone w herbacie lub galaretce). Na delicje wylewamy pozostałą część galaretki. Odstawic w zimne miejsce aż galaretka stężeje.
Uwagi:
Ciasto proponuję zrobić w blasze, gdyż są trudnosci z masą i galaretką, ale kiedy zastygnie wszystko ciacho jest pyszne mniam palce lizać...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | ulinka |