Składniki:
ciasto: 1 szklanka mąki,
1 szklanka mleka,
1 szklanka wody,
2 łyżki otręb pszennych,
1 jajko,
szczypta soli,
farsz: opakowanie szpinaku,
3 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
3 ząbki czosnku (wg uznania),
starty żółty ser,
1 łyżka otręb pszennych,
masło,
1 łyżka soku z cytryny,
gałka muszkatułowa,
sól pieprz.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, odstawić na 0,5h a następnie usmażyc naleśniki. Na patelni rozgrzac masło, wrzucić szpinak, lekko odparować, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, gałkę i chwilę smażyć mieszając od czasu do czasu. Następnie wrzucić otręby, orzechy, sok z cytryny, śmietanę, wszystko wymieszać i dusić jeszcze kilka minut a następnie przestudzić; farsz nałożyć na naleśniki i zwinąć w rulon, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć naleśniki, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku aż się zarumienią.
Potrzebne przybory:
Patelnia do smażenia naleśników, naczynie do duszenia farszu i naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Podać prosto z piekarnika z lekką sałatką lub wg uznania.
Uwagi:
Otręby można dodać wg uznania, ale nadają lepszy smak i dla farszu i dla naleśników.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 naleśników |
Kaloryczność | średnia |
Autor | ptysiek |