Naleśniki ze szpinakiem i orzechami

Przepis kulinarny

Składniki:

ciasto: 1 szklanka mąki,
1 szklanka mleka,
1 szklanka wody,
2 łyżki otręb pszennych,
1 jajko,
szczypta soli,

farsz: opakowanie szpinaku,
3 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
3 ząbki czosnku (wg uznania),
starty żółty ser,
1 łyżka otręb pszennych,
masło,
1 łyżka soku z cytryny,
gałka muszkatułowa,
sól pieprz.

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, odstawić na 0,5h a następnie usmażyc naleśniki. Na patelni rozgrzac masło, wrzucić szpinak, lekko odparować, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, gałkę i chwilę smażyć mieszając od czasu do czasu. Następnie wrzucić otręby, orzechy, sok z cytryny, śmietanę, wszystko wymieszać i dusić jeszcze kilka minut a następnie przestudzić; farsz nałożyć na naleśniki i zwinąć w rulon, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć naleśniki, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku aż się zarumienią.

Potrzebne przybory:

Patelnia do smażenia naleśników, naczynie do duszenia farszu i naczynie żaroodporne.

Jak podawać?

Podać prosto z piekarnika z lekką sałatką lub wg uznania.

Uwagi:

Otręby można dodać wg uznania, ale nadają lepszy smak i dla farszu i dla naleśników.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje8 naleśników
Kalorycznośćśrednia
Autorptysiek

Naleśniki ze szpinakiem i orzechami: Podobne przepisy

Naleśniki ze szpinakiem i orzechami: wypróbuj również

Powiązane Tematy