Składniki:
Do ciasta: 40 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 20 dag margaryny, 4 żółtka, 1 łyzeczka proszku do pieczenia.
Dodatki: powidła (najlepiej kwaśne), orzechy włoskie.
Masa: 1 margaryna, 0,5 litra mleka, pół szklanki cukru, 1 łyzeczka mąki ziemiaczanej, 2 łyzeczki maki przennej, cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto i podzielic na dwie cześci Jedną część upiec a drugą zapiec, posmarowac ją powidłami i na to wyłożyć pianę ubitą z 4 białek, 1 szkl. cukru pudru i 1 łyżki mąki ziemiaczanej, następnie posypac posiekanymi orzechami. Piec przy uchylonym piekarniku aż do wysuszenia piany. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Do utartej margaryny dodać budyń i miksować na puszystą masę. Na pieczony pierwszy placek wyłożyć masę, a następnie na to połozyc placek z powidłami i pianą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | ganja |