Składniki:
2 opakowania pieczarek, 1 cebula, 1 papryka, szczypiorek, sól, pieprz, troszkę papryki w proszku, sos: śmietana, trochę cukru, sól, czosnek.
Jak przyrządzić?
Pieczarki umyć, oczyścić, ugotować (tak długo aż ściemnieją i zrobią się miękkie). Po ugotowaniu posiekać w drobną kosteczkę (wycisnąć z nich pozostałość wody), wrzucić do miski, dodać pokrojoną drobno paprykę i cebulę, przyprawić, polać sosem i wymieszać. Na wierzchu posypać szczypiorkiem.
Jak podawać?
Sałatkę podawać na liściu sałaty. Dodatkiem do niej może być ciepły pasztecik na cieście francuskim.
Uwagi:
By sałatka była naprawdę dobra, mają w niej przeważać pieczarki. Cebula i papryka to jedynie dodatek. Również ważna jest ilość sosu czosnkowego. Sałatka nie może być za sucha.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Cassi |