Składniki:
biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki zimnej wody.
masa: 25 dag kokosu, 25 dag cukru, 1 szklanka kaszy manny, 1/4 l mleka, 1/2 kostki masła, 1/4 l wódki czystej.
Jak przyrządzić?
Dzień wcześniej do miseczki wsypać kokos, zalać go wódką i zostawić pod przykryciem na noc.
Białka ubić, dodać cukier i ubijać, dodawać po żółtku dalej ubijając, potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i na koniec wodę. Upiec biszkopt.
Na gotujące mleko z cukrem i masłem wsypać grysik i gotować ok. 2 min. Gorącą masę grysikową połączyć z kokosem i wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na biszkopt. Polać polewą czekoladową.
Moja polewa, która zawsze wychodzi: na parze roztopić gorzką czekoladę i dolewać kremówkę (ok.1/4 szkl.), dobrze wymieszać. Jeżeli polewa jest za gęsta dodajemy jeszcze kremówkę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Małgorzata |