Kapuśniak z czerwonej kapusty

Przepis kulinarny

Składniki:

1/4 małej główki kapusty czerwonej,
włoszczyzna jak do rosołu,
4 średnie ziemniaki,
10 dag boczku wędzonego,
1 cebula,
1 łyzka soku z cytryny,
przyprawy: liść laurowy, ziele ang., kminek, majeranek, pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

1. Do wrzątku wrzucić poszatkowaną kapustę i pokrojone w kostkę jarzyny i przyprawy (w tym sól).2. Gotować ok 15 min.3. Pokroić w drobną kostkę boczek i podsmażyć na patelni.4. Dodać do boczku cienko posiekaną cebulę i lekko zrumienić.5. Boczek z cebulą dodać do garnka z jarzynami.6. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do garnka.7. Po ok 10 min. kiedy będą miękkie - wlać łyżkę soku cytrynowego.8. Na koniec dodać poszatkowana drobno natkę pietruszki.

Uwagi:

Zupę można zasmażyć, lecz osobiście nie polecam.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Autorkrzyś

Kapuśniak z czerwonej kapusty: Podobne przepisy

Kapuśniak z czerwonej kapusty: wypróbuj również

Powiązane Tematy