Składniki:
makaron świderki 0,5 kg, koncentrat pomidorowy (słoiczek), mięso mielone (3/4 kg) (najlepiej), gdyby nie było w kostce), ser, 3-4 cebule, 5 większych pomidorów, bazylia, vegeta, pieprz, sól, mąka.
Jak przyrządzić?
Sos: kroimy cebule w grubą kostkę i smażymy w garnku z mięsem mielonym bez oleju. Przyprawiamy vegetą. 1 słoiczek koncentratu rozrabiamy w 1 i 1/3 litra wody i dodajemy do mięsa kiedy odparuje z niego woda. Zetrzeć na tarce pomidory bez skórki i dołożyć do sosu. Doprawiamy bazylią, najlepiej świeżą i resztą przypraw wedle uznania. Zagęszczamy sos wodą z maką (należy dobrze wymieszac mąkę, żeby nie było grudek). Gotujemy makaron. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron-sos-starty ser i tak do końca składników. Pieczemy w nakrytym naczyniu ok. 7-10 min. w 180 stopniach. Życzę smacznego! :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | ANULKA |