Składniki:
ok. 0,3 l przecieru pomidorowego domowej roboty [może być koncentrat pomidorowy, np. Kotlin lub Pudliszki(200 g)],
2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej pierwsze tłoczenie),
2 łyżeczki bazylii i oregano (świeżych, ale mogą też być suszone),
1/2 szklanki wody (letniej),
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, [opcjonalnie papryka (w proszku)]
Jak przyrządzić?
Do naczynia wlać przecier i dodać oliwę. Następnie to wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Dolać letnią wodę. Wymieszać (dokładnie), rozgnieść czosnek (bardzo dokładnie) i dodać wraz z przyprawami. Wymieszać.
Uwagi:
Najlepszy jest przecier domowej roboty, ewentualnie można kupić przecier w kartonie. Też będzie dobry.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | drobny81 |