Składniki:
Kabaczek, najlepiej młody, wtedy 2-3 sztuki, 4-6 ząbków czosnku, olej ryżowy, sól, pieprz zielony, dla rozrywki oregano lub tymianek
Jak przyrządzić?
Kabaczki umyć, jeśli są młode, to nie trzeba ich obierac ani niczego wydrążać. Pokroić w plastry. Obsypać obficie mielonym pieprzem zielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Niech postoi pod przykryciem 20-30 minut. Im dłużej, tym lepiej. Potem przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju ryżowego (1-2 łyżki). Smażyć 10 minut. Jak kabaczek będzie miękkawy, posolić.Można także dodać tymianku lub oregano, ale wtedy potrawa ma zupełnie inny smak. Niezamierzony przeze mnie pierwotnie.Podawać do mięsa, najlepiej kurczaka lub indyka.Smacznego!
Uwagi:
Kabaczek ma zostać na wpół surowy. Trochę chrupiący. Nie wolno trzymać go na tłuszczu za długo, bo napije się za bardzo oleju i robi się mniej smaczny.Można użyć oliwy z oliwek, wtedy trzeba uważać z długością smażenia. Ale oliwa daje kabaczkowi oryginalny smak.Potrawa super smakuje też z grzankami. Pycha! Polecam!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Zela |