Kabaczek z czosnkiem

Przepis kulinarny

Składniki:

Kabaczek, najlepiej młody, wtedy 2-3 sztuki, 4-6 ząbków czosnku, olej ryżowy, sól, pieprz zielony, dla rozrywki oregano lub tymianek

Jak przyrządzić?

Kabaczki umyć, jeśli są młode, to nie trzeba ich obierac ani niczego wydrążać. Pokroić w plastry. Obsypać obficie mielonym pieprzem zielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Niech postoi pod przykryciem 20-30 minut. Im dłużej, tym lepiej. Potem przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju ryżowego (1-2 łyżki). Smażyć 10 minut. Jak kabaczek będzie miękkawy, posolić.Można także dodać tymianku lub oregano, ale wtedy potrawa ma zupełnie inny smak. Niezamierzony przeze mnie pierwotnie.Podawać do mięsa, najlepiej kurczaka lub indyka.Smacznego!

Uwagi:

Kabaczek ma zostać na wpół surowy. Trochę chrupiący. Nie wolno trzymać go na tłuszczu za długo, bo napije się za bardzo oleju i robi się mniej smaczny.Można użyć oliwy z oliwek, wtedy trzeba uważać z długością smażenia. Ale oliwa daje kabaczkowi oryginalny smak.Potrawa super smakuje też z grzankami. Pycha! Polecam!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt3 zł
AutorZela

Kabaczek z czosnkiem: Podobne przepisy

Kabaczek z czosnkiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy