Składniki:
makaron (najlepiej pasują tu dość szerokie tasiemki),
25 dag boczku,
2 łyżki masła,
2 całe surowe jajka,
2 garście utartego sera żółtego,
zmielone (lub utłuczone:) orzechy włoskie,
pęczek natki pietruszki
Jak przyrządzić?
Kroimy boczek w kostkę, smażymy na skwarki.Gotujemy makaron w dość dużym garnku.Gdy makaron się ugotuje (nie powinien być zbyt miękki, bo zrobi się kleista papka), odcedzamy (nie zlewamy wodą! zostawiamy w garnku), stawiamy garnek z makaronem na malutkim ogniu. Wrzucamy masło, żeby się nie przypalił/pokleił, dodajemy skwarki (gorące!), mieszamy (ja mieszam, podrzucając garnkiem:). Wrzucamy dwa jajka, mieszamy, potem ser (albo do posypania, jak kto woli), na koniec orzechy i pietruszkę. Trzeba mieszać dość delikatnie, żeby się nie rozpaćkało (chociaż w zasadzie i tak wszystko zależy od makaronu). Najlepiej smakuje z dużą ilością boczku i pietruszki:) Aha, no i można dodać sól i pieprz, ale nie za dużo. Smacznego!
Potrzebne przybory:
garnek, kuchenka, łyżka (drewniana)
Uwagi:
Cały proces dorzucania do garnka musi się odbyć dosyć szybko, jeśli chcemy ser wymieszać z makaronem, to wsypać go tak, żeby się nie zrobiła jedna serowa gruda:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | laisve |