Składniki:
- kiełbasa może być podwawelska 1 pętko lub sokołowska ok 3,
- papryka 1 żołta 1 czerwona,
- 2-3 cebule,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 2-3 pomidory,
- puszka czerwonej fasoli,
- olej,
- mały koncentrat pomidorowy,
- sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano).
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki kroimy w średnia kostkę, z tym, że pomidory i ogórki obrane ze skórki. Wszystko umieszczamy w żaroodpornym naczyniu (najlepiej z przykrywką) dodajemy olej, sól, pieprz i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 14min/800v. Po wyjęciu dodajemy koncentrat (tylko mały bo inaczej bedzie kwaśne!)i zioła i ponownie wstawiamy do mikrofalówki na jakieś 2 min. Po wyjęciu danie jest gotowe do spożycia :-)
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, duża miska do wymiesznia, naczynie żaroodporne z przykrywką, mikrofalówka ;-)
Jak podawać?
Najlepiej smakuje na ciepło z chlebkiem!
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi może dodać puszkę kukurydzy, albo np. trochę ugotowanej fasolki szparagowej.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | Aga |