Składniki:
- 1 kg karku lub łopatki (może być tłuste),
- pół średniej kapusty pekińskiej,
- 1 średnia marchew,
- 10 cm pora,
- pół dużego brokuła,
- pół łyżeczki imbiru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 papryczka chili (czerwona) lub z pół łyżeczki w proszku,
- pół łyżki octu winnego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- od 10 do 30g curry.
Jak przyrządzić?
Mieso pokroić w kawałeczki, i do woka na smalec ( te chińczyki to robią na starym oleju i dlatego krócej żyją. Obsmażyć na dużym ogniu i gdy jeszcze jest nie dosmażone dodać warzywa pokrojone w : Kapusta w poprzek razem z twardą jej częścią, marchew w słupki lub paski, por w talarki, z brokuła wycinamy różyczki a po obraniu korzenia kroimy go również w paski lub talarki, wlewamy ocet i sos sojowy dodajemy przyprawy i smażymy na dużym ogniu przez 3 min często mieszając. Wlewamy szklankę lub dwie wody jak kto lubi dużo sosu, sypiemy curry i łyżeczkę mąki ziemniaczanej i gotujemy ale już bardzo krótko aby warzywa się nie ugotowały. Ma mieć ładny żółty kolor, można dodać ponadto kiełki fasoli,bambusa, kukurydze z puszki(po ugotowaniu), seler jeśli ktoś lubi lub grzybki mun(mi nie smakują są śliskie i obleśne).
Potrzebne przybory:
Wok lub patelnia z cieńkij blachy.
Jak podawać?
Z ryżem, makaronem ryżowym lub sojowym, surówka z kapusty włoskiej. Ja zjadam tylko mięso z warzywami bo nie jestem wszystkożerny jak świnka.
Uwagi:
Ja zanim usmaże mięso dodaje do niego przyprawę "gyros", warzywa przed smażeniem można skropić octem winnym mają lepszy kolor podczas smażenia i są chrupiące po.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | RedKolor |