Wieprzowina curry na otro - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg karku lub łopatki (może być tłuste),
- pół średniej kapusty pekińskiej,
- 1 średnia marchew,
- 10 cm pora,
- pół dużego brokuła,
- pół łyżeczki imbiru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 papryczka chili (czerwona) lub z pół łyżeczki w proszku,
- pół łyżki octu winnego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- od 10 do 30g curry.

Jak przyrządzić?

Mieso pokroić w kawałeczki, i do woka na smalec ( te chińczyki to robią na starym oleju i dlatego krócej żyją. Obsmażyć na dużym ogniu i gdy jeszcze jest nie dosmażone dodać warzywa pokrojone w : Kapusta w poprzek razem z twardą jej częścią, marchew w słupki lub paski, por w talarki, z brokuła wycinamy różyczki a po obraniu korzenia kroimy go również w paski lub talarki, wlewamy ocet i sos sojowy dodajemy przyprawy i smażymy na dużym ogniu przez 3 min często mieszając. Wlewamy szklankę lub dwie wody jak kto lubi dużo sosu, sypiemy curry i łyżeczkę mąki ziemniaczanej i gotujemy ale już bardzo krótko aby warzywa się nie ugotowały. Ma mieć ładny żółty kolor, można dodać ponadto kiełki fasoli,bambusa, kukurydze z puszki(po ugotowaniu), seler jeśli ktoś lubi lub grzybki mun(mi nie smakują są śliskie i obleśne).

Potrzebne przybory:

Wok lub patelnia z cieńkij blachy.

Jak podawać?

Z ryżem, makaronem ryżowym lub sojowym, surówka z kapusty włoskiej. Ja zjadam tylko mięso z warzywami bo nie jestem wszystkożerny jak świnka.

Uwagi:

Ja zanim usmaże mięso dodaje do niego przyprawę "gyros", warzywa przed smażeniem można skropić octem winnym mają lepszy kolor podczas smażenia i są chrupiące po.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Przybliżony koszt16 zł
AutorRedKolor

Wieprzowina curry na otro: Podobne przepisy

Wieprzowina curry na otro: wypróbuj również

Powiązane Tematy