Składniki:
- 0,5 kg wołowiny bez kości,
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 szkl. śmietany,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 3 ogórki korniszony,
- 1 szkl. bulionu,
- śmietana, mąka - dla zagęszczenia.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w drobną kostkę, posolić, posypać pieprzem i obrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić do miękkości. Kiedy będzie miękkie - odkryć i odparować cały sos.Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i poddusić. Włożyć do rondla z mięsem.Cebulę pokroić b. drobno i dodać do mięsa. Dodać również drobno posiekane korniszony. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać koncentrat i przestudzony rosół.Wszystko dokładnie wymieszać i zalać mięso z pieczarkami.Raz zagotować, mieszając, żeby się nie przypaliło.
Jak podawać?
Podawać z kluskami śląskimi, ale dobre również z kaszą jęczmienną lub pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | grubcio |