Pierożki drożdżowe

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- ok 60 dkg maki,
- 2 jajka,
- 1 lyzeczka cukru,
- 2 lyzeczki soli,
- 5 dkg drozdzy,
- 1 szklanka mleka,
- pol kostki rozpuszczonego masla.

Farsz:
- 0,5 kg miesa wolowego z rosolu,
- 4 udziki z kurczaka z rosolu,
- ok. 4 marchewek rowniez z rosolu,
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 duze cebule,
- sol, pieprz lub inne przyprawy wg smaku.

Jak przyrządzić?

Farsz:
wszystkie skladniki z rosolu zmielilam i dodalam przyprawy, pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki odparowalam na patelni, cebulke zmielilam w maszynce i wszystko razem wymieszalam :)

Ciasto zrobilam tak:
Drozdze urosly w mleku i lyzeczce cukru. Nastepnie dosypalam maki, soli, dodalam jajka i maslo. Wyrobilam (czasem trzeba podczas wyrabiania podsypac maki) i odstawilam zeby uroslo.
W miedzyczasie nasmarowalam blache olejem. Po wyrosnieciu formowalam z ciasta cos w rodzaju placuszkow, na ktore nakladalam farsz miesny i formowalam z nich piewrogi (tzn. staralam sie ale niektore ksztaltem wogole ich nie przypominaly hihihi). Blache z pierozkami wstawilam do rozgrzanego (240 stopni) piekarnika i pieklam ok. 20 minut.

Jak podawać?

Pierozki najlepsze sa z czerwonym barszczykiem ja z braku barszczyku podalam pomidorowa do popicia i tez bylo smacznie :)Zycze smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje16-18 porcji
AutorWesołaZakonnica

Pierożki drożdżowe: Podobne przepisy

Pierożki drożdżowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy