Pierożki drożdżowe - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- ok 60 dkg maki,
- 2 jajka,
- 1 lyzeczka cukru,
- 2 lyzeczki soli,
- 5 dkg drozdzy,
- 1 szklanka mleka,
- pol kostki rozpuszczonego masla.

Farsz:
- 0,5 kg miesa wolowego z rosolu,
- 4 udziki z kurczaka z rosolu,
- ok. 4 marchewek rowniez z rosolu,
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 duze cebule,
- sol, pieprz lub inne przyprawy wg smaku.

Jak przyrządzić?

Farsz:
wszystkie skladniki z rosolu zmielilam i dodalam przyprawy, pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki odparowalam na patelni, cebulke zmielilam w maszynce i wszystko razem wymieszalam :)

Ciasto zrobilam tak:
Drozdze urosly w mleku i lyzeczce cukru. Nastepnie dosypalam maki, soli, dodalam jajka i maslo. Wyrobilam (czasem trzeba podczas wyrabiania podsypac maki) i odstawilam zeby uroslo.
W miedzyczasie nasmarowalam blache olejem. Po wyrosnieciu formowalam z ciasta cos w rodzaju placuszkow, na ktore nakladalam farsz miesny i formowalam z nich piewrogi (tzn. staralam sie ale niektore ksztaltem wogole ich nie przypominaly hihihi). Blache z pierozkami wstawilam do rozgrzanego (240 stopni) piekarnika i pieklam ok. 20 minut.

Jak podawać?

Pierozki najlepsze sa z czerwonym barszczykiem ja z braku barszczyku podalam pomidorowa do popicia i tez bylo smacznie :)Zycze smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje16-18 porcji
AutorWesołaZakonnica

Pierożki drożdżowe: Podobne przepisy

Pierożki drożdżowe: wypróbuj również

Ciasto drożdżowe z kruszonką

... się na zakupy do pobliskiej cukierni, jednak znacznie lepiej jest przygotować ciasto drożdżowe samodzielnie. Dzięki poświęceniu czasu na domowe wypieki sprawisz, że twoi najbliżsi będą mieli to, co najlepsze ... . W jaki sposób zrobić ciasto ...

dawno temu

Pierożki ravioli w niecodziennej oprawie

... brzegi” dania są w cenie. Dziś kolejny ukłon w stronę Włoch. Tym razem będę Was gorąco zachęcać do kucharzenia z pierożkami ravioli w roli głównej. Ta tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, nadziewana ...

dawno temu

Przepis na bułeczki drożdżowe

... Już tak dawno ich nie jadłaś, prawda? Bułeczki drożdżowe, ach ten zapach dzieciństwa. Przygotuj je dzisiaj swoim dzieciom. Będą z jabłkami. Czy mogłabyś zrobić rodzinie lepszą niespodziankę? Pamiętasz jak wracałaś do domu, a mama witała cię ...

dawno temu

Racuchy drożdżowe

... są prawidłowe, jednak niewystarczająco wyczerpujące. Zaczyn drożdżowy używany przy wypieku chleba i ciast to nie jedyne zastosowanie tych niezwykłych grzybów w gastronomii. Otóż ważną rolę odrywają one ... w winiarstwie, piwowarstwie i ...

dawno temu

Babka drożdżowa

... także przypisać mu wyjątkowy aromat, który zdarza się nam odnaleźć w trakcie porannego spaceru w pobliżu piekarni. Istnieje tylko jedna droga pozwalająca nam ożywić dawne wspomnienia, jaką jest samodzielne upieczenie ciasta drożdżowego. ... ...

dawno temu

Poznaj klasyczny przepis na pulchne, drożdżowe racuchy!

... racuchy drożdżowe. Kochają je nie tylko najmłodsi, ale i dorośli, którym nieodłącznie kojarzą się z latami dzieciństwa. Obejrzyj ten krótki film i dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić pyszne, pulchne racuchy. ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami w wersji light

... drożdżowego ze śliwkami. Dowiedz się, jak przyrządzić ten przysmak bez konieczności martwienia się o dodatkowe kilogramy. ... drożdżowego ze śliwkami. Dowiedz się, jak przyrządzić ten przysmak bez konieczności martwienia się o dodatkowe ...

dawno temu

Wśród ciast na świątecznym stole – pyszna drożdżówka

... to lubią chyba wszyscy, doceniając jego lekkość, puszystość i to, że trudno się nim „przejeść”, bo nie pozostawia przykrego uczucia ciężkości w żołądku. Dla tych więc, którzy w tym roku pofolgują sobie z jedzeniem innych świątecznych potraw, ...

dawno temu

Przepisy z ravioli

... Te małe pierożki o charakterystycznym kształcie świetnie nadają się nie tylko do zup, ale także pasują do sałatek, czy jako część składowa obiadu w formie dodatku do mięsa. Miłośników kucharzenia ... mięciutkiego farszu do pierożków ravioli ...

dawno temu

Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu

... Pielmienie to danie rosyjskie, które bardzo przypadło Polakom do gustu. Malutkie pierożki mogą mieć różne nadzienia. Pielmienie syberyjskie robi się z polędwicy wołowej, ale na razie przedstawiam przepis na pielmienie z grzybami. Ummm... aż ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... można zrobić z ciasta kluskowego, ziemniaczanego, drożdżowego i w końcu z ciasta francuskiego. Do środka natomiast włożyć można: owoce, warzywa, mięso, ryby czy produkty nabiałowe. Ciekawym pomysłem ... wody lub surowego białka kurzego. Krok 3 ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... . Także kuchnia włoska ma jednak swoje pierożki. To słynne tortellini, nadziewane najczęściej serem, szpinakiem, grzybami lub szynką zwaną prosciutto. Włosi podają je zazwyczaj z sosem pomidorowym ... przepis na farsz z mięsa, ale to, co ...

dawno temu

Zupa chińska

... , że nawet najbardziej wymagający smakosz znajdzie wśród nich propozycję najlepszą dla siebie. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o nich znacznie więcej. Poznasz także przepis na wyśmienitą zupę chińską z pierożkami. ... z pierożkami. ...

dawno temu

Przepis na rogaliki

... , podczas gdy równie świetnie się on sprawdza z dżemem, powidłami bądź czekoladą. Poza tym rogale wykonywane są z różnych rodzajów ciast. I tak wskazać można rogaliki z ciasta drożdżowego, rogaliki maślane ... ostatecznie zdecydujesz, czym ...

dawno temu

Przepis na oponki

... działać na naszą sylwetkę niż wieczne okresowe odmawianie sobie przyjemności, prowadzące w końcu do próby odrobienia straconych okazji spróbowania ciasta drożdżowego albo cukierków krówek. Ważne ... formę, możemy z murowanym rezultatem sięgać po ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... zamiast pysznych, rozpływających się w ustach pierożków wychodzi jakaś twarda, zbita masa. Jak temu zaradzić? Oto kilka wskazówek dla ambitnych pań. ... zamiast pysznych, rozpływających się w ustach pierożków wychodzi jakaś twarda, zbita masa. ...

dawno temu

Maseczka z drożdży

... się skórze i pozbyć uporczywych wyprysków. Maseczkę nakładamy na ok. 15 minut, a następnie zmywamy zimną wodą. Jak działa maseczka drożdżowa? Sok z cytryny ma właściwości tonizujące i usuwające przebarwienia ...

dawno temu

Przepis na babkę piaskową

... dla uwielbianych przez dzieci bułek drożdżowych, jaką równie dobrze zabrać można nad jezioro.p { margin-bottom: 0.21cm; }Jest ona także wspaniałą alternatywą dla uwielbianych przez dzieci bułek drożdżowych, jaką równie dobrze można zabrać ze ...

dawno temu

Masa do mazurka

... Przyozdobiony kandyzowanymi owocami mazurek wielkanocny to rodzaj ciasta, który podobnie jak makowiec, strucel czy drożdżowa babka jest sztandarową propozycją „na słodko” spożywaną w trakcie tych świąt. Jakiego nadzienia użyć, by nadać mu ...

dawno temu

Dodatki do ciast

...   Szarlotka, sernik czy zwyczajne drożdżowe. Do każdego z tych rodzajów ciast przydałoby się coś, co nadałoby im oryginalnego smaku. Tylko jak wybrać takie dodatki, by zaznać kulinarnej rozkoszy podniebienia, degustując cukierniczy wypiek? ... ...

dawno temu

Powiązane Tematy