Składniki:
Ciasto:
- ok 60 dkg maki,
- 2 jajka,
- 1 lyzeczka cukru,
- 2 lyzeczki soli,
- 5 dkg drozdzy,
- 1 szklanka mleka,
- pol kostki rozpuszczonego masla.
Farsz:
- 0,5 kg miesa wolowego z rosolu,
- 4 udziki z kurczaka z rosolu,
- ok. 4 marchewek rowniez z rosolu,
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 duze cebule,
- sol, pieprz lub inne przyprawy wg smaku.
Jak przyrządzić?
Farsz:
wszystkie skladniki z rosolu zmielilam i dodalam przyprawy, pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki odparowalam na patelni, cebulke zmielilam w maszynce i wszystko razem wymieszalam :)
Ciasto zrobilam tak:
Drozdze urosly w mleku i lyzeczce cukru. Nastepnie dosypalam maki, soli, dodalam jajka i maslo. Wyrobilam (czasem trzeba podczas wyrabiania podsypac maki) i odstawilam zeby uroslo.
W miedzyczasie nasmarowalam blache olejem. Po wyrosnieciu formowalam z ciasta cos w rodzaju placuszkow, na ktore nakladalam farsz miesny i formowalam z nich piewrogi (tzn. staralam sie ale niektore ksztaltem wogole ich nie przypominaly hihihi). Blache z pierozkami wstawilam do rozgrzanego (240 stopni) piekarnika i pieklam ok. 20 minut.
Jak podawać?
Pierozki najlepsze sa z czerwonym barszczykiem ja z braku barszczyku podalam pomidorowa do popicia i tez bylo smacznie :)Zycze smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 16-18 porcji |
Autor | WesołaZakonnica |