Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka soli,
- 50 g drożdży,
- 4-5 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
1. mleko grzeję, żeby było dość mocno ciepłe, razem z cukrem.2. do mąki dodaję sól.3. zalewam mąkę mlekiem.4. "wkruszam" drożdże.5. wyrabiam, ciasto musi być dobrze wyrobione, ale koniecznie musi się kleić do ręki.6. wlewam olej, zagniatam na jednolitą dosyć masę.7. przykrywam miskę ściereczką, odstawiam do czasu, jak przygotuję całe nadzienie, czyli około kilkunastu minut.8. wykładam na blachę pokrytą papierem do pieczenia, rozciągam na niej palcami.9. włączam piekarnik, wstawiam blachę na środkową półeczkę i piekę, aż zbrązowieje delikatnie.10. nakładam nadzienie, zapiekam razem z nadzieniem i serem około 5 minutek.
Uwagi:
Przepyszna, naprawdę polecam, przepis mojej babci.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Ryska |