Domowa pizza
KAROLINA • dawno temuMało kto, będąc pod wypływem wielkiego głodu, potrafi oprzeć się zapachom dochodzącym z pizzerii. Aromat roztopionego sera, a także zapach świeżych ziół sprawiają, że na samą myśl o tym idealnym zestawieniu cieknie nam ślinka. Naszą silną wolę na próbę wystawia także myśl o zatopieniu zębów w chrupiącym cieście oraz przeróżnych dodatkach, jakie mogą się na nim znaleźć. Zdając sobie sprawę z doznań, jakich dostarcza nam jedzenie pizzy, trudno dziwić się, że cieszy się ona wciąż rosnącą popularnością. Danie to świetnie sprawdza się podczas towarzyskich spotkań, bo składniki potrzebne do jego wykonania nie są drogie, szybko się je przyrządza i przede wszystkim potrafi zaspokoić nawet największego głodomora. Nie wydawaj niepotrzebnie pieniędzy w pizzerii, tylko sama zrób tę świetną potrawę w domu, korzystając z niniejszego przepisu.
Historia pizzy
Zapoznając się z historią pizzy, poznamy nie tylko tradycyjne sposoby jej wyrabiania, lecz również dzięki temu nasunie się nam na myśl kilka powodów, dla których warto wykonać ją samodzielnie w domu. Otóż pizzę definiuje się jako okrągły placek zrobiony z pieczonego ciasta wraz z różnego rodzaju dodatkami. Już na podstawie tego opisu wysnuć można, że pizza domowa może zawierać ogromną gamę produktów. Co więcej, w trakcie jej robienia świetnie sprawdzają się niewielkie ich ilości. Dodanie na wierzch ciasta wielu typów dodatków w niewielkiej ilości znacznie wzbogaci smak, wygląd i aromat potrawy.
Omawianą potrawę zawdzięczamy kuchni włoskiej, jednak jej wcześniejsze wersje znane były już w starożytności. Należy zaznaczyć, że pizza jedzona była przez ogół społeczeństwa, a zwłaszcza warstwy niższe. Znaczy to dla nas tyle, że i dziś jej przyrządzenie nie może wiele kosztować. Oprócz resztek niezbędne są bowiem właściwie produkty niemalże zawsze goszczące w naszej kuchni, jak na przykład mąka. Poza tym duża dowolność dotycząca jej przyrządzania pozwala zaspokoić wszystkie gusty. Przepis na ciasto do pizzy może być bardzo prosty albo znacznie trudniejszy, w efekcie czego uzyskujemy różne rezultaty w postaci grubego, cienkiego lub drożdżowego spodu. Dla zdecydowanych przeciwników sera pocieszeniem może być fakt, że został on dodany do pizzy dopiero w XIX wieku, co świadczy o tym, że wcale nie musi go ona zawierać. Nie trać czasu i zobacz,jak zrobić domową pizzę.
Przepis na domową pizzę
Do zrealizowania przepisu na domową pizzę będziesz potrzebowała:
- 2 szklanek mąki pszennej,
- 25 gramów świeżych drożdży,
- 80 ml wody,
- soli,
- 3 łyżek oleju roślinnego.
Sosy do pizzy i dodatki możesz zrobić z tego, co znajduje się w twojej lodówce.
Krok 1
Na początku połącz mąkę z drożdżami i wodą, a następnie dodaj do nich olej i szczyptę soli. Ze wszystkich tych składników wyrób ciasto i pod przykryciem postaw je w ciepłym miejscu.
Krok 2
Umyj i pokrój dostępne ci warzywa, resztki mięsa, a nawet owoce. Jeżeli posiadają one dużo wody, jak na przykład pomidory, możesz je poddusić na patelni. Wyjmij placek i rozwałkuj go tak, by był okrągły i posiadał zadowalającą cię grubość. Nałóż na niego przygotowane składniki, a całość posyp ziołami prowansalskimi i – jeśli masz na to ochotę – serem.
Krok 2
Pizza powinna być pieczona w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 20–30 minut. W trakcie pieczenia możesz przygotować sosy do pizzy na bazie ketchupu, świeżych pomidorów, majonezu albo jogurtu.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze