Przygotuj zdrowszą wersję pizzy - sprawdź jak!

10. Czy pizza może być zdrowa?Tradycyjna pizza to niestety danie wysokokaloryczne, które ze względu na dużą zawartość sera oraz tłustych dodatków nie sprzyja naszemu zdrowiu. Można jednak samodzielnie przyrządzić zdrowszą wersję pizzy. Zastanawiasz się jak?
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

10. Czy pizza może być zdrowa?
Tradycyjna pizza to niestety danie wysokokaloryczne, które ze względu na dużą zawartość sera oraz tłustych dodatków nie sprzyja naszemu zdrowiu. Można jednak samodzielnie przyrządzić zdrowszą wersję pizzy. Zastanawiasz się jak?

9. Ciasto do pizzyNajwiększą wadą tradycyjnej pizzy jest ciasto przyrządzone z mocno przetworzonej mąki pszennej. Składnik ten cechuje się wysokim indeksem glikemicznym i sprzyja przybieraniu na wadze. Na szczęście, przygotowując to danie w domowym zaciszu, możesz wykorzystać zdrowszą mąkę orkiszową lub pełnoziarnistą.
Zdjęcie autorstwa Thammy2107 / CC BY

9. Ciasto do pizzy
Największą wadą tradycyjnej pizzy jest ciasto przyrządzone z mocno przetworzonej mąki pszennej. Składnik ten cechuje się wysokim indeksem glikemicznym i sprzyja przybieraniu na wadze. Na szczęście, przygotowując to danie w domowym zaciszu, możesz wykorzystać zdrowszą mąkę orkiszową lub pełnoziarnistą.

8. Grubość ciastaCienkie ciasto do pizzy będzie miało niższą wartość kaloryczną, aniżeli jego grubsza wersja. Najlepiej bezpośrednio po rozłożeniu na blaszce dobrze je rozwałkować do osiągnięcia odpowiednich wymiarów.
Zdjęcie autorstwa Giada / CC BY

8. Grubość ciasta
Cienkie ciasto do pizzy będzie miało niższą wartość kaloryczną, aniżeli jego grubsza wersja. Najlepiej bezpośrednio po rozłożeniu na blaszce dobrze je rozwałkować do osiągnięcia odpowiednich wymiarów.

7. Ograniczenie seraJednym z najbardziej kalorycznych składników pizzy jest ser żółty. Z tego względu warto ograniczyć jego ilość, a nawet zastąpić go serem feta o mniejszej wartości kalorycznej.
Zdjęcie autorstwa sharonang / CC BY

7. Ograniczenie sera
Jednym z najbardziej kalorycznych składników pizzy jest ser żółty. Z tego względu warto ograniczyć jego ilość, a nawet zastąpić go serem feta o mniejszej wartości kalorycznej.

6. Rezygnacja z kalorycznych dodatkówCzęstym dodatkiem do pizzy jest tłusty boczek oraz kiełbasa pepperoni. Niestety to znacząco zwiększa wartość kaloryczną tego dania. Zdecydowanie lepiej zastąpić te składniki chudym mięsem z kurczaka albo postawić na wegetariańską wersję pizzy.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

6. Rezygnacja z kalorycznych dodatków
Częstym dodatkiem do pizzy jest tłusty boczek oraz kiełbasa pepperoni. Niestety to znacząco zwiększa wartość kaloryczną tego dania. Zdecydowanie lepiej zastąpić te składniki chudym mięsem z kurczaka albo postawić na wegetariańską wersję pizzy.

5. Zdrowe dodatkiBez wątpienia, warzywa to najzdrowszy element pizzy. Nie szczędź papryki, pieczarek czy pomidorów. Po upieczeniu możesz również posypać pizzę garścią rukoli, która dodatkowo wzbogaci jej smak. Dzięki temu ograniczysz dodatek innych, bardziej kalorycznych składników.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

5. Zdrowe dodatki
Bez wątpienia, warzywa to najzdrowszy element pizzy. Nie szczędź papryki, pieczarek czy pomidorów. Po upieczeniu możesz również posypać pizzę garścią rukoli, która dodatkowo wzbogaci jej smak. Dzięki temu ograniczysz dodatek innych, bardziej kalorycznych składników.

4. Uwaga na gotowe sosy do pizzyGotowe sosy do pizzy zawierają w składzie nie tylko chemiczne ulepszacze, ale także duże ilości cukru. Zdecydowanie lepiej samodzielnie wykonać sos do pizzy z pomidorów z puszki czy koncentratu. Wystarczy go doprawić odrobiną soli, pieprzu oraz ziół (oregano oraz bazylia).
Zdjęcie autorstwa Bill Holsinger-Robinson / CC BY

4. Uwaga na gotowe sosy do pizzy
Gotowe sosy do pizzy zawierają w składzie nie tylko chemiczne ulepszacze, ale także duże ilości cukru. Zdecydowanie lepiej samodzielnie wykonać sos do pizzy z pomidorów z puszki czy koncentratu. Wystarczy go doprawić odrobiną soli, pieprzu oraz ziół (oregano oraz bazylia).

3. Uwaga na sosy śmietanoweWszelkiego rodzaju białe sosy przyrządzone na bazie śmietany są wrogiem dla zgrabnej sylwetki. Zdecydowanie lepszą alternatywą są sosy pomidorowe, które są źródłem cennego dla zdrowia likopenu i mają mniej kalorii.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

3. Uwaga na sosy śmietanowe
Wszelkiego rodzaju białe sosy przyrządzone na bazie śmietany są wrogiem dla zgrabnej sylwetki. Zdecydowanie lepszą alternatywą są sosy pomidorowe, które są źródłem cennego dla zdrowia likopenu i mają mniej kalorii.

2. Niskokaloryczny sos czosnkowyCzęstym dodatkiem do pizzy jest sos czosnkowy, który nakłada się bezpośrednio po jej upieczeniu na wierzch. Niestety z reguły jest on przygotowywany na bazie śmietany, a to niestety sprzyja tyciu. Możesz przyrządzić domowy, niskokaloryczny sos czosnkowy z jogurtu naturalnego i ząbka czosnku. Wystarczy dodać do niego odrobinę soli oraz pieprzu, aby był równie smaczny jak wersja przyrządzona na bazie śmietany.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

2. Niskokaloryczny sos czosnkowy
Częstym dodatkiem do pizzy jest sos czosnkowy, który nakłada się bezpośrednio po jej upieczeniu na wierzch. Niestety z reguły jest on przygotowywany na bazie śmietany, a to niestety sprzyja tyciu. Możesz przyrządzić domowy, niskokaloryczny sos czosnkowy z jogurtu naturalnego i ząbka czosnku. Wystarczy dodać do niego odrobinę soli oraz pieprzu, aby był równie smaczny jak wersja przyrządzona na bazie śmietany.

1. Uwaga na porcjęPizza jest tak smaczna, że praktycznie nie ma problemu z tym, aby w całości ją skonsumować przy pierwszym podejściu. Niemniej jednak, kawałek pizzy w wersji light może mieć nawet 200 kcal. Dlatego warto ją spożywać w mniejszych ilościach, ale z dużą ilością sałatki, która zwiększy uczucie sytości po posiłku.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

1. Uwaga na porcję
Pizza jest tak smaczna, że praktycznie nie ma problemu z tym, aby w całości ją skonsumować przy pierwszym podejściu. Niemniej jednak, kawałek pizzy w wersji light może mieć nawet 200 kcal. Dlatego warto ją spożywać w mniejszych ilościach, ale z dużą ilością sałatki, która zwiększy uczucie sytości po posiłku.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Chcesz wyglądać pięknie - postaw na prostotę Co powinnaś wiedzieć, zanim kupisz chleb? Domowe sposoby na łuszczycę Siedzący tryb życia równie groźny jak palenie Poznaj 9 zaskakujących faktów na temat fitnessu, czyli co usłyszysz od dobrego trenera osobistego? Picie słodzonych napojów powoduje stan przedcukrzycowy Jak przejść na wegetarianizm? Ciąża a praca przy komputerze Dobry powód, żeby pić. Masz taki? Dyskretnie i bez twojej zgody mąż sprawdzi czy jest biologicznym tatusiem dziecka Jak radzić sobie ze stresem, gdy mamy problem z zajściem w ciążę Ciepło łączy ludzi