Egzotyczny owoc
ALICJA • dawno temuMasz ochotę na egzotyczny owoc? Spróbuj przepękli indochińskiej. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się stożkowata jagoda, pokryta kolczastymi wypustkami. Wyglądem przypomina awokado, od którego odróżnia ją intensywna pomarańczowa barwa. Gruba i twarda skórka kryje krwistoczerwony, soczysty miąższ. Przepękla należy do rodziny dyniowatych i cieszy się dużą popularnością w krajach Południowo-Wschodniej Azji, zarówno dzięki swoim walorom smakowym jak i właściwościom zdrowotnym.
Właściwości odżywcze
Przepękla stosowana jest w medycynie chińskiej jako suplement diety. Te dyniowate owoce zawierają 70 razy więcej likopenu niż pomidory, a także 10 razy więcej karotenu od marchwi. Co więcej, zawarte w przepękli witaminy i minerały są łatwo przyswajalne. Ostatnio doszukano się działania przeciwnowotworowego owocu.
A jak spożywać owoc? Ze względu na krótki okres owocowania (grudzień i styczeń), dostępny jest przede wszystkim w postaci przetworzonej, np. w formie soku. W sezonie nasiona i miąższ podawane są z ryżem. Spożywany na surowo, dzięki dużej zawartości wody, skutecznie gasi pragnienie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze